Cuylitshofstraat 57 2920 Kalmthout 0478 65 66 32

Perfectionisme: kiezen is verliezen

Nooit hadden we zo veel vrijheid om ons leven zelf te bepalen als nu. Er was nooit eerder zo veel keuzevrijheid, nooit zo veel mogelijkheden. Deze vrijheid heeft echter een grote schaduwkant: keuzestress en angst om te verliezen of fout te kiezen. De druk om juist te kiezen is groot. Als je alles zelf kan kiezen, ben je ook verantwoordelijk voor je eigen geluk.

Deze gedachten zijn verlammend en zorgen voor extra stress: je bent besluiteloos.

Is kiezen verliezen?Kiezen is verliezen
Natuurlijk niet! Niet kiezen is pas verliezen: tijd, energie, zelfvertrouwen, identiteit, ….

Waarom leggen we voor onszelf de lat zo hoog? Is er maar 1 juiste keuze? En wat als je verkeerd kiest? We vergeten vaak dat dit ook bij het leer/levensproces hoort. En enkel van fouten kan je leren!

Hoe langer je in rondjes blijft draaien, hoe slechter je je zal voelen. Je gaat steeds meer twijfelen aan je beslissingen. Maar ook: je wordt onzeker over jezelf, prikkelbaar en je hebt geen energie meer.

Herkenbaar?

Met een persoonlijk coaching traject leer je je eigen keuzes maken. Door meer zelfkennis en een duidelijke richting, kom je tot authentieke beslissingen. (beslissingen die helemaal bij jou passen!) Hierdoor vergroot je zelfvertrouwen, heb je meer energie en rust.

Is kiezen verliezen? Absoluut niet!! Durf keuzes (goed of fout) te maken en laat je niet beheersen door belemmerende gedachten!

Heb je hierbij wat hulp nodig? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

Meer weten over kiezen is verliezen? Check dan zeker dit filmpje!

 

0

10 oktober dag van geestelijke gezondheid

Aangezien het zaterdag 10 oktober de dag van de geestelijke gezondheid is, doen we op deze dag een extra kennismakingssessie rond perfectionisme!

Wil je graag de dingen goed doen? En, bedoel je dan eigenlijk “perfect”? Probeer je steeds 100% na te streven en kan je moeilijk fouten van jezelf tolereren? Leg je de lat steeds hoger en voel je steeds een knagend stemmetje dat het nooit goed genoeg is, voor jezelf maar misschien ook voor een ander? Misschien heb je moeite met dingen uit handen te geven omdat je van mening bent dat je het beter zelf doet dan de ander? Of omdat je geen controle meer hebt wanneer je het aan de ander overlaat?Dag geestelijke gezondheid

Op zaterdagmorgen 10 oktober om 10.00 uur geef ik een gratis infosessie Perfectionisme (online = coronaproof) en vertel ik je veel meer over deze boeiende materie. Schrijf je nu alvast in voor deze infosessie.  Dit kan je het best doen via het contactformulier. Je ontvangt dan een email met bevestiging en inlogcode.

Meer info: Bevrijd jezelf
0

Waar liggen jouw talenten?

Neem je loopbaan eens kritisch onder de loep!

In deze bijzondere tijden staan steeds meer mensen op een kruispunt in hun leven: hoge werkdruk, uitgedoofde jobuitdaging, zoektocht naar een andere worklife balans, opgroeiende of uit huis gaandekinderen, stress enz…

Maar wat wil ik nu zelf écht?

Onder begeleiding staan we even stil bij je huidige situatie, welk cijfer wil je jezelf op dit moment geven en wat wil je nu écht? We gaan kijken waar jouw talenten liggen en welke droombaan bij je past en daarna welke stappen je dient te ondernemen. Waar liggen jouw talenten

Waar liggen jouw talenten?

Op donderdagavond 8 oktober om 19.30 uur geef ik een gratis infosessie Loopbaancoaching (online = coronaproof) en vertel ik je veel meer over hoe ik jouw kan begeleiden naar je droombaan (en doen we al wat leuke oefeningen!!). Schrijf je nu alvast in voor deze infosessie. Dit kan je het best doen via het contactformulier. Je ontvangt dan een email met bevestiging en inlogcode.


Klik hier voor wat extra tips bij de zoektocht van de juiste loopbaancoach!
0

20 quotes om je zelfbeeld te boosten!

Het gebrek aan zelfvertrouwen kan je behoorlijk in de weg staan om je doelen te bereiken of om nieuwe dingen te ondernemen. Daarom deel ik heel graag 20 quotes om je zelfbeeld te boosten! Pik er eentje uit, schrijf deze bijvoorbeeld op een post-it en plak het in je agenda, spiegel, wc etc.! Kijk er elke dag naar, spreek jezelf toe. Zo zal je zien dat je zelfvertrouwen onbewust zal toenemen!
Zelfbeeld boosten

 1. Kijk goed in jezelf; er is een bron van kracht die altijd opkomt als je zult kijken
 2. The world is gonna judge you no matter what you do, so live your life the way you want to.
 3. Stop comparing stay focused on you.
 4. Groeien is niet groter worden, maar de bewust worden van de wijsheid in jezelf!
 5. Als je alles loslaat heb je 2 handen vrij om de toekomst te grijpen
 6. Imagine what’s possible once you stop doubting yourself
 7. The greatest obstacle of your success is self doubt!
 8. The worst mistake you can make is not trying
 9. Doubt kills more dreams than failure ever will
 10. Do not wait around for someone else’s approval, all you need is your own
 11. Give yourself some credit, because you are doing great!
 12. There are better starters than me, but I am a strong finisher
 13. Loving yourself is the greatest revolution
 14. Always dress like it’s the best day of your life!
 15. The woman who doesn’t require validation from anyone, is the most feared individual on the planet!
 16. If you haven’t failed you haven’t tried anything new!
 17. Don’t dig up in doubt what you planted in faith
 18. If you are going to doubt something, doubt your limits!
 19. Believe in yourself and the rest will fall into place!
 20. Unfuck yourself! Be who you were before all the stuff happened that dimmed your fucking shine!

 

Volgens mij voldoende quotes om over na te denken en je zelfbeeld te boosten! Heel veel succes!

Mocht je nog meer inspiratie op willen doen? Ik ben grote fan van Mel Robbins!

You can do it!! Toch nog hulp nodig? I am there for you!

 

 

0

Burn out, Perfectionisme, Zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Ken je die stem die steeds zegt dat je het niet goed doet, wat een sukkel je bent en dat je er echt niet uitziet vandaag? Iedereen heeft een innerlijke criticus in zich. Deze innerlijke criticus is streng, zwart-wit en bepaald niet vriendelijk. Empathie en nuance staan niet in zijn woordenboek en hij heeft altijd wat te zeuren. Zo zit de innerlijke criticus eenmaal in elkaar, dat is zijn rol. We weten met ons gezond verstand heus wel dat het overdreven of zelfs niet waar is wat deze innerlijke criticus te melden heeft, maar toch voelt het niet zo! Dit kan een enorme invloed hebben op je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Een sterke innerlijke criticus kan zelfs depressie in de hand werken. Gelukkig zijn er manieren om deze innerlijke criticus minder macht te geven. Zo heb je er minder last van en word je positiever over jezelf. Je voelt je vrijer en kan vriendelijker met jezelf omgaan.

Waar komt die kritische stem vandaan?Meer zelfvertrouwen

Vaak identificeer je jezelf met deze strenge stem, maar deze komt oorspronkelijk van de normen en waarden van onze ouders, leraren, de maatschappij en omgeving. De boodschappen die we als klein kind kregen, hebben we geïnternaliseerd en daar in de loop van de jaren onze eigen draai aan gegeven. Deze kritische boodschappen zijn door jou op een bepaalde manier ervaren en geïnterpreteerd. De innerlijke criticus wordt vaak omschreven als de vijand en de ‘bad guy’, maar oorspronkelijk is hij ontstaan om je te beschermen. De criticus is een beschermer ontstaan vanuit angst, zodat je niet steeds bekritiseerd werd of strijd had met ouders of omgeving. Deze strijd is naar binnen verplaatst. Als volwassene geeft dat voortdurend conflict in jezelf.

 

Hoe kan je de interne criticus in je temmen en meer zelfvertrouwen krijgen?

 1. Zet eens op papier wat je innerlijke criticus jou regelmatig te zeggen heeft. Schrijf alles op wat in je opkomt. Hierdoor wordt je bewust van de interne criticus en maak je onbewust al ruimte voor het positieve!
 2. Ga eens rustig zitten en visualiseer een beeld van de innerlijke criticus in jou. Hoe ziet deze eruit? Maak er een tekening, schilderij of klei-werk van. Het gaat erom dat je deze innerlijke criticus buiten jezelf plaatst. Onbewust hecht je vaak te veel waarde aan die gedachtes. Je bent jezelf gaan identificeren met je innerlijke criticus, je bent er één mee geworden. Het is belangrijk je te realiseren dat jij dit niet bent en dat deze boodschappen geen waarheid zijn. Deze oefening helpt om jezelf niet meer te identificeren met die innerlijke criticus. Op die manier verliest hij macht en vat je het niet meer zo persoonlijk op wat hij allemaal te melden heeft.
 3. Moedig jezelf aan, wees je eigen coach! Praat je tegen jezelf als tegen een vriend (‘Marloes, je kunt het’), dan vergroot dat de kans op succes.

 

Je gaat de boodschappen steeds beter herkennen en weet: ‘Ah, daar is hij weer’. Hierdoor kun je relativeren en compassie voelen naar jezelf. Misschien kan je er zelfs om glimlachen. Je kunt ook kiezen om er een positieve gedachte tegenover te zetten.
Hoe meer je de innerlijke criticus herkent hoe subtieler hij zal worden. Er komt meer ruimte voor zelfliefde.

Meer zelfvertrouwen?

We hebben verschillende innerlijke ‘ikken’ en al deze delen maken ons tot de persoon die we zijn. We hebben bijvoorbeeld ook een innerlijke levensgenieter, maar als deze alleen aan het woord zou zijn dan komt er niets van werken terecht. Zie je brein voor je als een bus waarin al deze ‘ikken’ zitten en je volwassen zelf zit aan het stuur. Welke delen van jou voorin de bus zitten en het hardst schreeuwen hebben de meeste invloed op je. De bedoeling is om hier zoveel mogelijk balans en evenwicht in te brengen, zodat niet steeds dezelfde delen voorin zitten. Het gaat er dus om deze criticus minder macht te geven zodat hij niet je groei belemmert, je onzeker maakt of je eigenwaarde aantast.

Wil je meer zelfvertrouwen en wil je meer weten over de interne criticus, lees dan het bijgevoegde artikeltje


Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

 

0

Gratis infosessie PerfectionismeInfosessie Perfectionisme

Wil je graag de dingen goed doen? En, bedoel je dan eigenlijk “perfect”? Probeer je steeds 100% na te streven en kan je moeilijk fouten van jezelf tolereren? Leg je de lat steeds hoger en voel je steeds een knagend stemmetje dat het nooit goed genoeg is, voor jezelf maar misschien ook voor een ander? Misschien heb je moeite met dingen uit handen te geven omdat je van mening bent dat je het beter zelf doet dan de ander? Of omdat je geen controle meer hebt wanneer je het aan de ander overlaat?

Op donderdagavond 17 september om 19.30 uur geef ik een gratis infosessie Perfectionisme (online = coronaproof) en vertel ik je veel meer over deze boeiende materie. Schrijf je nu alvast in voor deze infosessie.  Dit kan je het best doen via het contactformulier. Je ontvangt dan een email met bevestiging en inlogcode.

Meer info: Bevrijd jezelf

0

Bedrijfscoaching, Burn out

Heb jij last van het Gouden Kooi Syndroom?

Je bent onderweg naar je werk en je staart naar de mensen naast je in de dagelijkse file. Je vraagt je af of zij zich net zo verveeld voelen als jij. Dezelfde weg tweemaal per dag, vijf dagen per week nemen. Wetende dat je in die baan moet blijven rijden, omdat je dat salaris nodig hebt. Je moet je rekeningen betalen, een levensstandaard behouden, een gezin onderhouden. En voor je het weet, is het alweer kerst. Je krijgt je bonus, een schouderklopje en twee weken vakantie. Je bent weer klaar voor een nieuw jaar.

Dan heb je je misschien ook al comfortabel, warm en knus genesteld in een gouden kooitje.

In feite is van bored out (gerelateerd aan burn-out, werkdepressie en onthechting) bekend dat het één van de drie grootste toenemende problemen is waar onze Westerse wereld aan lijdt. De andere twee zijn vergrijzing en obesitas.

Dit zijn vijf symptomen die je kunnen helpen te bepalen of jij vastzit in je werk (vastzit in het Gouden Kooi Syndroom).

 1. Leven voor het weekend

Zondagavond krijg je dat gevoel, een nieuwe week wacht op je. Je controleert regelmatig in je agenda op het werk de extra vrije dagen, zodat je geen lange weekenden mist en je maakt ze zelfs nog langer door er een extra dag aan vast te plakken. Je bent altijd aan het aftellen en plant die uitjes minutieus. Jouw vakantiedagen zijn heilig en bij elke dag die je opneemt, is er de angst dat ze ooit opraken. Donderdag is het nieuwe Vrijdag. Het is nog wel geen weekend, maar je krijgt al wel dat gevoel en begint met dingen over het weekend heen te tillen.

Het weekend is eindelijk daar en je voelt alsof je het moet overcompenseren. Je mag die dure fles wijn kopen of die jurk of dat derde tafelkleed of die zevende pop voor de kinderen, want hallo, je werkt er toch voor. Je mag lang opblijven en de volgende dag chagrijnig zijn, maar er toch een dagje op uitgaan met het hele gezin, want je moet van elke minuut van het weekend genieten.

 1. Constante vermoeidheid

Je begint je dag door je collega bij de koffieautomaat te vertellen hoe moe je bent en hoe hard je die koffie nodig hebt. ‘Het zijn de kinderen, die je uitputten. Jouw dag begon al lang voordat je naar het werk kwam.’ Dit blijft zich herhalen. Je werkt je gapend door een vergadering. Je zucht bij elke kleine taak die niet past in de routine. Je bent chagrijnig en mensen zijn bang om je om hulp, begeleiding of ideeën te vragen. Je bent geen leuk of inspirerend gezelschap.

Gouden kooi syndroom

 1. Je verstopt je in je kantoor

Deze symptomen zijn allemaal gerelateerd. Omdat je die saaie collega bent die altijd moe is en weinig verheffende dingen heeft om te delen, raak je geïsoleerd. Dan raak je op een bepaalde manier gewend aan het alleen zijn in je kleine toevluchtsoord. Je begint je deur dicht te doen in plaats van deze, ook al was het maar op een kier, open te laten. Dit zorgt ervoor dat je hier nog meer tijd doorbrengt totdat je uiteindelijk de meeste lunches daar alleen gebruikt. Collega’s worden terughoudend om op de gesloten deur aan te kloppen en beginnen aan andere mensen vragen over jou te stellen of erger nog, ze e-mailen je, zelfs als ze vlak bij je in de buurt zijn.

 1. Negatieve houding

Je werkt achter een gesloten deur. Jouw gesprekken bij de koffieautomaat zijn zo bitter als de koffie zelf. Je zit in vergaderingen en luistert nauwelijks, laat staan dat je een bijdrage levert. Je knikt ‘ja’ en denkt ‘nee’ als de baas je aanspreekt. Je hebt een muur om je heen gebouwd, waar niemand doorheen lijkt te komen en niemand ziet meer wie jij werkelijk wilt zijn.

 1. Lage eigenwaarde

Gouden Kooi Syndroom. Het staat allemaal met elkaar in verbinding. Je zit in je eigen veilige haven en werkt zo snel als je kunt, bijna obsessief om de taken te doen waarvoor je bent ingehuurd. Dus niemand kan er over je klagen en iedereen kan je gewoon met rust laten.

Dan pauzeer je even en je vraagt jezelf af waarom je je steeds als een soort robot gedraagt. Waarom je geen nieuwe dingen meer leert. Waarom je niet langer nieuwe en interessante mensen ontmoet. Waarom je niet verder die talenten ontwikkelt. Waarom het je aan creativiteit ontbreekt en waarom je creatieve ideeën steeds minder creatief zijn.

Je begint belangrijke dingen van het plak-en-knip werk waar je dagelijks meer bezig bent over het hoofd te zien. Je voelt je niet meer nuttig. Je verliest je gevoel van trots zijn op wat je doet. Je droomt ervan om meer bij te kunnen dragen aan het bedrijf, aan de wereld. Dit heet het Gouden Kooi Syndroom.

Laat je voetsporen na. Laat mensen je talenten zien. Schreeuw ze uit. Wordt opnieuw opgemerkt. Maak een verschil. Ga dan terug naar de koffieautomaat en deel die ervaringen. (bron: Revolv.be)

 

Meer info? Bekijk ook zeker het bijgaande filmpje!

Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

0

Perfectionisme en het kleine konijntje

Er was eens een ietsiepietsie klein konijntje. Het werd geboren op een groene open plek in het bos. Een geweldige plek om geboren te worden en om te wonen. Kort na haar geboorte glipte het konijntje uit het hol en ging buiten spelen. Al snel leerde ze andere kleine konijntjes kennen en ze speelden samen vanaf het ochtendgloren tot de avond viel. Een fantastisch leven had het konijntje. Alles was er om gelukkig te zijn. Mama en papa konijn die voor haar zorgden, veel lekker groen gras om van te smullen, het zonnetje, de vriendjes, de spelletjes … Geweldig was het!


Op een dag riep papa konijn het kleine konijntje bij zich en vertelde dat ze goed moest luisteren want hij had iets belangrijks te vertellen. Papa konijn vertelde dat ze binnenkort naar de konijnenschool zou gaan en dat ze daar erg hard haar best moest doen. Dat was belangrijk voor later. Konijntje zei vol overtuiging: ‘Ja, papa!’ en ze liep snel terug naar haar vriendjes.

En inderdaad, een tijdje later was mama konijn ‘s ochtends al druk in de weer om een extra lekker ontbijtje te maken voor klein konijntje. Nadat ze zich had gewassen en haar tandjes had gepoetst, kreeg ze een boekentasje en bracht papa konijn haar naar school.

De school bleek een groot diep hol te zijn vol met droog stro zodat iedereen comfortabel kon zitten. Klein konijntje ging aarzelend naar binnen samen met nog een konijntje. De meester, een oud en helemaal grijs konijn, wachtte hen al op. Na de gewone formaliteiten die in elke school blijkbaar nodig zijn, begon het leren. Het viel allemaal wel mee! Ze leerden pijpen graven, uitzoeken waar ze wel en niet een nest konden bouwen, ze leerden lekkere hapjes herkennen en nog zo veel meer. 
Als de school uit was, was het weer tijd om te spelen met de andere konijntjes. Die school was zo eigenlijk erg nog niet. Het was op een manier zelfs ook leuk, dacht konijntje. 

Toen kwam het moment van het eerste rapport. De meester deelde de rapporten uit en zei dat ze die aan mama en papa moesten geven. Konijntje voelde wel dat dit belangrijk was en ze was er ook wel een beetje trots op.
Thuis aangekomen ging ze met haar voorpootjes gestrekt, haar konijnenkontje op de grond en met haar rapport voorzichtig in haar mondje voor papa konijn staan. Die keek op van zijn konijnenkrant en zei: ‘Ha, een rapport! Laat mij eens kijken.’

Papa konijn las het rapport, schudde zijn hoofd, knikte eens en dan verstarde hij. ‘Je hebt 87 procent’, zei hij tegen konijntje. ‘Dat is niet slecht, maar ik weet wel dat jij veel beter kan. Ik had je toch gezegd dat school belangrijk is en dat je je uiterste best moest doen?’ Konijntje knikte een beetje verdrietig en zei met een klein stemmetje: ‘Ja, papa.’
‘Maar het ergste is wat ik hier lees’, zei papa konijn. ‘Hier staat: “Konijntje speelt nog veel.”‘ Papa konijn keek heel streng naar konijntje en zei: ‘Dat kan niet meer lieve schat! De school is heel serieus hoor. Ik wil dit niet meer op je rapport zien staan.’ Konijntje voelde een verdrietige steek in haar buikje en met een sip gezichtje trok ze zich terug in haar kamer.  
Perfectionisme
De volgende dag ging konijntje weer naar school maar er was iets veranderd. Ze speelde nog wel met haar vriendjes maar de stem van papa konijn bleef in haar hoofdje spoken. Ze voelde zich anders, serieuzer, niet meer zo blij. Ze deed haar best in de klas en de meester keek af en toe heel tevreden naar haar. Dat maakte haar wel blij waardoor ze nog meer haar best ging doen. Tijdens de speeltijd bleef ze in de klas en stelde allerlei vragen aan de meester. Ze wilde echt alles weten. Na school liep ze zo snel mogelijk naar huis. Ze hoorde haar vriendjes roepen: ‘Hey konijntje, kom toch mee spelen, we missen je.’ Ze zei dat ze geen tijd had. Ze was immers vastbesloten haar best te doen. Als ze thuiskwam begon ze meteen te herhalen wat ze die dag geleerd had. Elke avond ging ze naar buiten om het pijpen graven te oefenen. Ze kon ondertussen prachtige pijpen met allerlei bochten en nestruimtes maken maar ze was nog lang niet tevreden en oefende elke dag verder. Zo nu en dan ging ze nog eens spelen met haar vriendjes maar die momenten waren zeldzaam en eerlijk gezegd, ze voelden ook niet meer hetzelfde als vroeger. Ze was steeds aan het denken aan wat haar nog te doen stond.

Het was tijd voor het tweede rapport. De meester gaf haar het hare en zei stralend: ‘Konijntje, je hebt dat super goed gedaan’. ‘Dank u’, zei konijntje maar er kon geen glimlach af. Terug thuis legde ze het rapport op tafel en ging toen snel verder oefenen. Toevallig zag papa konijn het rapport liggen, hij nam het en zei: ‘Konijntje, ik ben trots op jou! Zie je nu wel dat je beter kon! Je hebt 91 procent nu, dat is echt goed en van spelen is er ook geen sprake meer. Ik ben echt super tevreden.’ Maar konijntje dacht bij zichzelf: jij misschien wel maar ik niet, 91 procent betekent dat ik nog 9 procent niet gehaald heb. En ze ging verder met oefenen.

De rest van haar schooltijd verliep op dezelfde manier. Niet meer spelen. Altijd maar leren. Haar uiterste best doen en toch nog niet tevreden zijn.

Tegen het einde van het laatste jaar liep ze zoals gewoonlijk naar school en plots kwam er een ander konijn naast haar lopen. Gek was dat, dat konijn gaf haar kriebels in haar buik. Al snel vormde ze een koppel met dit knappe konijn. Ze was nu heel erg blij dat ze zo goed nesten had leren bouwen en ze maakte het mooiste nest dat ze maar kon bedenken. Toen het af was, was ze niet helemaal tevreden maar het moest maar dienen. Ze gingen samen in het nest wonen en ze nam zich voor om de beste konijnenvrouw te worden die er maar kon zijn. Ze zou haar man verwennen en zorgen dat hij niets ontbrak. En dat deed ze ook.

Al snel kwamen er kleine konijntjes. Toen het eerste nest geboren werd, nam ze zich heilig voor een geweldige mama te zijn. En dat werd ze. Ze werkte zich uit de naad om het hol schoon en intact te houden, de kleintjes te voeden en voor haar man te zorgen. Ondanks het vele werk met de kleintjes lag er elke avond een stapeltje van het sappigste gras op hen te wachten.
Het hol was nog niet leeg of er kwam weer een nieuw nest. Ze kon op den duur niet meer bijhouden hoeveel nesten ze al had gehad. Dat was ook niet zo belangrijk. Zorgen voor al haar kinderen en haar man, dat ze met z’n allen gelukkig waren, daar ging het om.

Zo ging er heel veel tijd voorbij en op een dag was het nest leeg. De reden van haar bestaan was weggevallen. Haar man was er nog wel maar die was, zoals gewoonlijk, de hele dag op stap en kwam pas ‘s avonds zijn lekkere hapje verorberen.

Op een dag scheen de zon heel lekker en ze ging naar buiten. Ze ging naast het hol zitten en realiseerde zich dat ze dat nog nooit gedaan had. Zo gewoon genieten van het zonnetje. Het voelde wel goed, dat moest ze toegeven.
Terwijl ze daar zo zat, liet ze haar gedachten naar haar laatste nest gaan. Ze stelde vast dat ze wel goed voor de kleintjes gezorgd had maar kon nu duidelijk zien waar ze steken had laten vallen. Daarna riep ze het voorlaatste nest op en dacht na over wat er toen gebeurd was. Ze kon niet anders dan dezelfde conclusie trekken. Ze liet, daar in het zonnetje, de film van haar leven achterstevoren aan haar voorbijgaan. Ze zag alle nesten en had telkens wel wat commentaar op zichzelf. Ze zag terug hoe ze het eerste nest had gebouwd voor zichzelf en haar man. Ze zag zich haar uiterste best doen op school en ze spoelde de film steeds verder terug. Ze zag papa konijn tegen haar zeggen dat ze haar best moest doen en daarna kwam ze bij de periode waarin er niets anders was dan spelen en genieten.
​Ze zag, hoorde en voelde opnieuw hoe het toen was en ze werd er heel stil van. Ze voelde weer hoe geweldig het was in die tijd. Niets om zich zorgen over te maken. Alles kon en alles mocht. Ze voelde zich wel een superkonijn toen. Ze bleef heel lang met haar gedachten in die periode en terwijl ze die momenten herbeleefde, rolden er twee dikke tranen over haar konijnenwangen.

Een verhaal uit het boek “Zeg me dat ik oké ben” van Marcel Hendrickx, de bedenker van de OCP-methodiek.

Herken je jezelf in dit verhaal van Perfectionisme en het kleine konijntje en wil je hierbij gecoached worden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

0

Carriere, NLP

Wiel des Levens: Jij staat aan het stuur van je eigen leven!

Op welk gebied zou jij willen groeien? Maak een zelfanalyse en vul het Wiel des Levens in. In dit schema kan je jezelf beoordelen op de volgende 8 gebieden: Wiel des levens
 • Werk en carrière
 • Gezondheid en fitness
 • Financiën en geld
 • Familie en vrienden
 • Relaties
 • Persoonlijke groei
 • Plezier en vrije tijd
 • Spiritualiteit en fysieke omgeving

Geef jezelf een beoordeling van 0 tot 10 (ideaal). Ik daag je uit om in extremen te werken (dus ook 2/3 of 8/9 te noteren). Op deze manier zijn jouw persoonlijke doelen duidelijk zichtbaar.

Schrijf ook zeker een datum boven het Wiel des Levens, want wellicht wil je over een ½ jaar opnieuw bekijken of je op een bepaald gebied gegroeid bent. Let op! Het blijft een moment opname. Het heeft invloed op je gemoedstoestand (hoe je je op dat moment voelt!) De waarde 1 ligt het dichtst bij het middelpunt van de cirkel en de waarde 10 ligt aan de rand van de cirkel. Na het invullen van dit schema ontstaat er een soort spinnenweb en is in één oogopslag te zien, welke categorieën minder scoren en wat de levenstevredenheid van dat moment is. Zoals bij een echt wiel is het ideale plaatje dat het rond (in harmonie) moet zijn. Probeer hier aan te werken.

Bepaal zelf waar je aandacht aan wilt geven. Jij en alleen jijzelf staat het stuur van jouw leven. Want aan alles wat je aandacht geeft, groeit. Aan de hand van het ingevulde Wiel des Levens, kan je jezelf doelen stellen. (liefst via de Slim SMART methode à zie vorige blog). Houd een droomdagboek van je doelen bij.

Het is heel belangrijk om doelen te stellen. Ze geven richting aan je eigen levensgeluk!

Durf te draaien aan het Wiel des levens!

Bekijk ook het bijgaande filmpje over het Wiel des levens of lees voor meer informatie dit artikeltje.

Heb je hulp nodig bij het invullen van het Wiel des Levens of heb je een steuntje in je rug nodig om doelen te stellen. Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

 

0

Carriere, Doelstellingen, NLP, Perfectionisme

Doelen stellen, doe het Slim SMART

Door het stellen van doelen, weet je concreet waar je naartoe wilt groeien of wat je specifiek wilt bereiken. Kortom je moet weten wát je wilt. Als je jezelf geen doelen stelt blijf je “hangen” wat enorm frusterend kan werken. Zonder doelen wordt je leven een aaneenschakeling van ongeordende gebeurtenissen waar je geen controle over hebt. Je wordt de speelbal van het lot. Doelen stellen kan op heel veel gebieden (privé, werk, sociaal, opleiding, relationeel, familiaal). Het belangrijkste is om ze SLIM SMART te formuleren:

 

Specifiek: goede beschrijving wat je wilt bereiken. Hoe specifieker je doel, hoe groter de kans dat je het zal bereiken.

Meetbaar: met een getal

Acceptabel:  is het doel voor jezelf haalbaar (bij grotere doelen, splits het op in kleine stukjes) en start er direct aan! Stel het niet uit tot morgen, wat vandaag nog kan gebeuren!

Realistisch: ben je in staat om het doel te behalen of heb je hulpbronnen (coach, financieel etc.) nodig?

Tijdsgeboden: concreet binnen welk termijn


Doelen stellenDoelen stellen, enkele tips:

 • Formuleer je doelen positief (hierop reageren je hersenen!). Bijvoorbeeld stoppen met roken versus gezondere levensstijl, geld besparing,
 • Is het jouw initiatief, heb je er controle over? Doe je dit voor JEZELF?
 • Is de context duidelijk omschreven? (Wie, wat, wanneer, hoe?)
 • Zijn je hulpbronnen genoemd? (bijv. financieel, wat heb je nodig om je doel te realiseren)
 • Is het voor jezelf ecologisch (=goed voor jezelf)? Laat je niet té veel beïnvloeden door anderen. Jij staat zelf aan het roer!
 •  


“Als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan, zul je altijd krijgen wat je altijd hebt gekregen!”

Doelen stellen: om je hersenen te prikkelen, kan je ook een Pinterest (plakbord) maken van jouw doel. Door het visueel te maken, wordt je onbewust geprikkeld!

Bekijk ook het bijgaande filmpje! Of lees voor extra informatie dit artikeltje.

 

Heb je hulp nodig voor het zetten van doelen, neem geheel vrijblijvend contact met mij op!

 

0

Mindset

Winners Mindset!

Zeker in deze moeilijke coronatijden is je mindset super belangrijk. Blijf positief zie jezelfs als winnaar! Hierdoor zal je winnen van al je concurrenten. Door een winners mindset ga je anders denken en dus ook voelen en dus ook automatisch ook doen (=actie). Enkele tips voor het ontwikkelen van een winners mindset:

Winners mindset

 • Blijf je focussen op het positieve
 • Zorg dat je omringt wordt met positieve mensen, waarvan je kunt leren (inspireren)
 • Zoek naar een ideaal beeld of persoon die je wilt evenaren
 • Denk niet in problemen, maar zie het als uitdagingen.
 • Kijk in de spiegel en daag jezelf elke dag uit om een nieuw doel te bereiken!
 • Focus op een positief geformuleerd en haalbaar doel (Ik wil…..)
 • Hou dit doel dagelijks voor ogen (spreek het uit, hang ze op) en werk elke dag hard om dit doel te behalen.
 • Haal het uiterste uit jezelf. Het beste uit jezelf!
 • Geloof in jezelf, winners mindset
 • Als het doel te ver weg is, splits het op in kleine behapbare doelen
 • Zorg voor discipline, werk ELKE dag aan je doel
 • Zoek telkens weer naar nieuwe uitdagingen
 • Ken je de markt, waarin je werkt? Wat zijn de mogelijkheden?
 • Kan je de klant helpen met jouw producten/services?
 • Is jouw bedrijf sustainable?
 • Wees nieuwsgierig, leergierig en bereidt om elke dag iets nieuws te bij te leren!
 • Laat andere (of omstandigheden) geen beslissingen nemen, maar sta zelf aan het roer!
 •  

There aren’t a lot of things you can control in this life, but your mindset is one of them.

Iedereen kan succesvol zijn met een winners mindset !!

Bekijk ook zeker het bijgaande inspirerende filmpje van Kobe Bryant!

Hulp nodig? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op! YOU CAN DO IT!

0

Burn out, Perfectionisme

Perfectionisme en burn out

Hebben perfectionisten sneller last van een burn out? Ja! Doordat ze de lat continue té hoog leggen en altijd net dat beetje extra willen doen, kunnen ze zichzelf in de weg zitten. Wanneer er geen tijden van ontspanning meer zijn, kunnen zij in een burnout belanden. Perfectionisme en burn out zijn dus aan elkaar verbonden!

Op zich is het niet erg om een perfectionist te zijn, maar op het moment dat het je tegenwerkt is het tijd om eraan te werken. Perfectionisten kunnen zichzelf heel goed wegcijferen. Ze staan altijd klaar voor een ander, maar komen zelf zelden of nooit aan bod.

Perfectionisme en burnout

Perfectionisme is (bij de meesten) een onbewust patroon. Ze zijn continu op zoek naar bevestiging. Hiervoor leggen ze de lat extreem hoog. Want goed is vaak niet goed genoeg, het kan ALTIJD beter! Door de continue stress, zelfverwaarlozing, uitputtende levensstijl en verkrampte leven (het moet op die manier gebeuren!) is de kans op een burn out groot.

De meeste perfectionisten hebben een laag zelfbeeld. Als ze zichzelf in de spiegel bekijken zien ze enkel fragmenten (en nooit het geheel).

Perfectionisme ontstaat meestal in de kindertijd door grote of kleine trauma’s. Hierdoor is de bevestigingsdrang ontstaan.

Perfectionisten houden zichzelf in stand door het continue “moeten” én van schuldgevoelens (het zichzelf niet gunnen). Dit filmpje geeft een mooie beeld hoe je later spijt kan hebben van dit “moeten” . In relaties verplichten ze zichzelf om te zorgen voor. Spreken we de verwachtingen niet snel uit, cijferen ze zichzelf weg ( de ander is belangrijker). Hierdoor kunnen ze zichzelf niet meer zijn, wat kan leiden tot burn out.

Wanneer een perfectionist continu onder spanning staat, kan hij/zij angsten (faalangst, bindingsangst, angst voor ziekte of de dood, om niet aanvaard te worden, angst voor de angst) ontwikkelen.

Herken je jezelf hierin! Don’t worry! We helpen je graag om je leven weer aangenamer te maken! Neem hiervoor geheel vrijblijvend contact met mij op. Meer informatie is terug te vinden op: https://www.bevrijdjezelf.be/

 

 

 

 

 

 

0

Mindset

Positieve mindset in tijden van crisis: zorg goed voor jezelf!

Als je niet goed voor jezelf zorgt, dan kan je ook niet goed voor anderen zorgen. Een positieve mindset is dus cruciaal. Ik raad IEDEREEN aan om goed voor zichzelf te zorgen. Dit betekent concreet:

 1. Eet voldoende (liefst minimaal 3 x per dag) gezond voedsel = vitamines, vers!
 2. Drink voldoende (minimaal 1 ½ liter bij voorkeur water/thee per dag
 3. Slaap voldoende ( bij voorkeur 8 uur per nacht)
 4. Hou een ritme aan (zeker nu structuur van ons dagelijks ritme veranderd is à thuiswerken, kids thuis) is het belangrijk om op hetzelfde moment te gaan slapen en op te staan. Week en weekendritme. Dit geeft absoluut rust en heeft dus impact op uw positieve mindset!
 5. Focus op het positieve, de hele wereld staat momenteel onder druk. Er is heel veel negatief nieuws. Mocht je je down voelen, probeer je dan af te schermen. Een positieve mindset is belangrijk! Kijk naar buiten, maak een wandeling in de zon. Dit zal stressverlagend werken! Maak wat grapjes, blaas de stoom van je af! Indien je kids hebt, ga met hen een spelletje spelen, knutselen. Je krijgt momenteel quality time, dus maak daar gebruik van!
 6. Beweeg! Nu alle sporten gecancelled zijn, ga naar buiten, ga wandelen, ga fietsen, ga in de tuin sporten, volg online een sportles (momenteel zijn er heel veel vrijwilligers die online gratis lessen aanbieden). Hierdoor krijgen je hersenen ook zuurstof. #sportinuwkot
 7. Mildheid geef jezelf eens een complimentje! Verzorg jezelf maar eens goed (bijvoorbeeld: lak je nagels, doe make-up op, koop online een nieuwe outfit of verf je haar). Wees niet gefrustreerd omdat je op dit moment té veel wordt afgeleid. Morgen is er immers weer een dag. Wat vandaag niet lukt, lukt morgen misschien wel. Dit draagt bij aan een positief zelfbeeld, positieve mindset !
 8. Ontspan, neem (indien mogelijk) eens een warm wat, of nestel jezelf ’s avonds voor de televisie voor een mooie of grappige film of lees gewoon een boek! Of bel eens een goede oude vriend/vriendin! Dit is het uitgelezen moment voor me-time!
 9. Ruim op! Dit is het moment om eens goed de kasten op te ruimen. Een sta stil bij het resultaat. Opruimen helpt!
 10. Maak online contact met vrienden en familie. Ben je eenzaam, ga dan videochatten met een oude vriend of familie. Sociaal contact tijdens dagen van isolement is extreem belangrijk. You are not the only one!!
 11. Zet eens wat goede muziek op! Dit zorgt voor een positieve mindset! Voel je je down of ben je eenzaam: zet je favoriete liedje op! Spring van je bank en ga even dansen! Doe eens gek! ,,Muziek is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Je kunt jezelf ermee in een bepaalde stemming brengen. Zelfs als je een liedje in je hoofd afspeelt, activeren de hersenen op een vergelijkbare manier als bij het daadwerkelijk horen van een liedje.’’
 12. Start een nieuwe thuisstudie! Altijd al gedroomd van …… Nu is het moment om ermee te starten!

 

Mocht je er even doorheen zitten en wat extra hulp nodig hebben, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

0

Mindset, NLP

Mindset:hoe omgaan met het Corona Virus?

We zitten er midden in, dagelijks worden we met angstaanjagende negatieve feiten geconfronteerd. De paniek slaat toe, mensen beginnen te hamsteren of ze nooit meer buiten zullen komen. We voelen ons spontaan ziek of beginnen te kuchen bij het minste of geringste. Jouw mindset heeft hierop een enorme invloed. Ik ben het helemaal eens met de wetenschappers: dit is een serieuze zaak. Maar moeten we ons laten leiden door angst? Zijn we nog in staat om rationeel te denken? Negativiteit heeft nu eenmaal een enorme (veel groter dan positiviteit) impact op ons.
Mindset Coronavirus


Ik denk dat de impact van deze zowel gezondheid als economische crisis vele mate groter zal zijn als we ons leiden door angst (mindset). Is het gebruik van gezond verstand niet voldoende? Moeten we in tijden van crisis niet onze creativiteit benutten om het maximale eruit te halen? Denk bijvoorbeeld aan restaurants, zij bieden afhaling plaats. Moet elke ondernemer niet op zoek gaan naar mogelijkheden in plaats van stil te staan bij alle ellende (hoe moeilijk het soms is)? Mindset faciliteert jouw genezing of zorgt er net voor dat je langer ziek blijft.

Dus bij deze een oproep: Neem de veiligheidsmaatregelen in acht, maar focus op het positieve. Een positieve mindset  zal je zeker helpen in deze crisistijd!


Heb je hierbij hulp nodig? Of een steuntje in de rug. Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

 

0

Bedrijfscoaching

Waaraan voldoet een goede manager?

Is management een talent of kan iedereen een goede manager worden? Een goede manager is cruciaal voor een succesvol functionerend bedrijf. Maar wat zijn nu precies de kenmerken van een goede manager?

 

Een goede manager: Goede Manager

 • Is een goede coach

Een goede coach probeert niet direct elk probleem dat opkomt op te lossen voor zijn/haar team. In plaats daarvan gebruikt zij deze problemen als leermomenten. Zij deelt de juiste inzichten op het juiste moment, waardoor haar team waardevolle ervaringen opdoet. 

 • Delegeren

Als goede manager moet je weten wanneer je werknemers het zelf wel afkunnen. Weersta de verleiding om je overal mee te bemoeien.

 • Besluitvaardig

Een goede leidinggevende maakt regelmatig beslissingen en blijft nadien bij zijn/haar besluit. Bij onzekerheid maken ze toch een keuze en nemen ze hun verantwoordelijkheid.

 • Competent

Leiders moeten de juiste middelen voorzien opdat hun team optimaal kan presteren. Een competente leider is iemand die anderen positief kan beïnvloeden en overtuigen.

 • Integer

Integriteit kan op respect rekenen. Een goede manager die men kan vertrouwen verhogen de prestaties, tevredenheid en betrokkenheid van hun medewerkers.

 • Visie

Een duidelijke visie naar voren schuiven, is belangrijk. Het geeft mensen namelijk een gemeenschappelijk doel en een zekere motivatie om door te zetten. Zonder visie geraakt men nergens.

 • Complimenten en confrontaties

Een goede manager wacht niet tot de periodieke functionerings-/ beoordelingsgesprekken om te zeggen wat hij/zij van de medewerker, professioneel gezien, vindt. Op het moment zelf neem je de medewerker apart om hem of haar te confronteren. Je laat het gebeurde niet weken dooretteren met de kans dat iets onherstelbaar wordt beschadigd. Het complimenteren van de medewerker – wat nog altijd veel te weinig wordt gedaan –

 

 • Betrokken

Een goede leider is betrokken bij zijn werknemers. Dit betekent dat je leuk contact hebt met je team, maar dat je op de juiste momenten ook boven ze staat en als leider optreedt. Je bent in staat om niet alleen interesse te tonen in het werk maar ook in de privésituatie van je werknemers. Hierdoor kijk je ook naar de persoon achter de werknemer.

 • Inspiratie

Een goede manager is inspirerend! Inspireer je werknemers om net zo enthousiast te zijn over het bedrijf als jij dat bent.


Wil je je management skills laten coachen? Neem dan contact met ons op!

Meer informatie over Management Vaardigheden

 

 

0

Burn out, Faalangst, Perfectionisme
Zelfredzaamheid! Moeilijk om hulp vragen

Perfectionisten willen graag alles zelf doen. Ik hoor me zelf telkens zeggen: Nee hoor, bedankt het lukt wel! Wanneer perfectionisten om hulp vragen is dat voor hen een teken van falen of een ander niet tot last zijn, maar je kunt niet alles zelf!

Hulpeloosheid
Hulp vragen getuigt van bescheidenheid en zelfkennis. Het is helemaal geen teken van hulpeloosheid, maar het bewijst dat je jezelf kunt redden. Vragen om hulp is dus zelfs slim. Je zult ervaren hoeveel deugd het doet dat iemand anders met je meedenkt. Er kan dan een grote last van je schouders vallen.Hulp vragen

Samenleving
Weet dat hulp vragen iets anders is dan hulpeloos zijn. Hulpeloze mensen zeggen: “Ik kan dat niet”, en wachten tot iemand spontaan hulp biedt. Omdat we leven in een complexe en jachtige wereld waarin iedereen wordt opgeslokt door zijn bezigheden, vinden mensen dikwijls niet meer de tijd om naar elkaar te luisteren. Als je dus hulp nodig hebt, dan komt die hulp zelden spontaan.

Zelfredzaamheid
Mensen die hulp vragen, zijn zelfredzaam. Ze nemen hun lot in eigen handen, zetten zelf de eerste stap en voelen zich verbonden met de anderen. Om hulp vragen is geen teken van zwakte, zoals veel mensen denken, het is juist een teken van kracht. Heb je hulp nodig, dan zit je kennelijk buiten je comfort zone, en dat is de plek waar je het meeste leert.
Om hulp vragen is ook een manier om voor jezelf te zorgen. Door om hulp te vragen, stel je je kwetsbaar op en mensen interpreteren dat als een teken van vertrouwen en vriendschap – waardoor ze jou vanzelf ook aardig gaan vinden.

Zet dus je trots aan de kant, verzamel je moed en durf om hulp te vragen.

Hulp nodig? Neem dan zeker contact met mij op!


Meer informatie lees ook zeker het bijgaande artikeltje.  Of kijk het filmpje!
0

Burn out, Perfectionisme

Burn-out verschijnselen

Burn-out is in de meeste gevallen het eindstadium van een jarenlange overbelasting op het werk. Vaak gaat het bij burn-out om mensen die jarenlang hun hart en ziel in hun werk hebben gelegd en uiteindelijk tot de conclusie zijn gekomen dat ze er te weinig voor terug krijgen. Ze hebben het gevoel niet beloond te worden voor al de gedane inspanningen. Door die conclusie en door dat gevoel zakt hun motivatie om nog te werken volledig weg. Men is opgebrand, uitgeblust, uitgeput en leeg.

 

Hoe een burn-out herkennen? Burn-out verschijnselen

Mensen met een burn-out:

 • zijn emotioneel en lichamelijk uitgeput. Mensen met burn-out hebben al te lang uit hun reserves geput en zijn op het einde van de rit lichamelijk en emotioneel volledig uitgeputBurn out verschijnselen
 • hebben een afnemend engagement en motivatie. Ze zijn cynisch en/of afstandelijk. Ze voelen zich niet meer gemotiveerd of geëngageerd en nemen daardoor een afstand van het werk of van hun klanten, patiënten, cliënten, enz.
 • hebben het gevoel dat ze professioneel falen. Ze twijfelen aan het nut van het werk en hebben het gevoel dat ze het werk niet meer goed kunnen. Dat laatste komt wellicht omdat ze zich zo overbelast voelen waardoor ze zich niet meer kunnen concentreren en meer fouten maken
 • hebben minstens twee lichamelijke klachten (vermoeidheid, spierpijn, nekpijn, rugpijn, slecht slapen)

 

Denk jij ook last te hebben van een burn-out en wil je graag hulp bij het bestrijden hiervan. Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Voor meer informatie kan je ook terecht bij de CM.

0

Welke voornemens heb jij?

Morgen is alweer de laatste dag van 2019! Heb jij ook al voornemens voor 2020? Hierbij enkele tips om je doelstellingen waar te maken!

 • Focus je op maar 1 voornemen, het is veel gemakkelijker om 1 voornemen te realiseren dan 10!Voornemens
 • Spreek je voornemen niet uit, zo verlaag je voor jezelf de drempel (en heb je minder last van sociale druk)
 • Maak je voornemen SMART(Specifiek Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) hierdoor is de kans op slagen groter
 • Wellicht heb je een groot doel voor ogen? Probeer het op te splitsen in kleine stukjes, die makkelijker te behappen zijn.
 • Hang je voornemen op diverse plaatsen in je huis op, zo wordt je er regelmatig mee geconfronteerd en ben je ze niet na een maand weer vergeten
 • Screen geregeld of je voornemens wel haalbaar zijn. Wat heb je wél al bereikt? Focus op het positieve, die stimuleert om door te gaan!
 • Beloon jezelf als je voor elk stukje van je voornemen wat geslaagd is!!

Klik hier voor een lijstje met 50 haalbare voornemens!

 

Succes met je nieuwe voornemens voor 2020! Heb je hulp nodig bij het opstellen van je doelen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

0

Opruimen helpt!

Heb je het gevoel ook altijd maar druk te zijn? Ligt je kantoor vol met papieren of ben je druk in je hoofd? Opruimen helpt! Doe dan zeker een beroep op met Lotus organizing. Door een letterlijk opgeruimde werkomgeving kan je je op de juiste dingen focussen!

Hierbij enkele handige opruimtips:Opruimen helpt

 • Zeker nu het nieuwe jaar aanbreekt, loopt eens een rondje in je huis/kantoor, wat heb je de afgelopen 2 jaar niet gebruikt? Gooi het weg!
 • Berg je spullen op een vaste plaats op (liefst achter deurtje = niet meer in het zicht)
 • Heb je iets gebruikt, berg het direct op!
 • Zie je door het bomen het bos niet meer, gebruikt dan de WC-papierrolletjestechniek: kijk er eens doorheen en focus!
 • Prop je kasten niet vol, laat ruimte….
 • Voer een routine in, bijvoorbeeld elke avond 5 minuutjes opruimen!
 • Beloon Vergeet niet te genieten van het resultaat van je opruimactie én van de herwonnen rust in je hoofd.

 

Wil je meer weten wat een professional organizer voor jou kan betekenen, neem dan geheel vrijblijvend contact op!

 

Naast Professional Organizing, biedt Lotus organizing ook Time Management voor zowel bedrijven als particulieren aan.

0

Faalangst

Vanmorgen vertrok mijn zoontje fluitend op de fiets voor zijn 1e examen. Geen greintje faalangst te bespeuren. Hij vertelde me wel dat een jongetje in zijn klas al 3 weken niet meer naar school was gekomen omdat hij “ziek” was. Toen brak mijn hart. Waarom leggen we de lat voor onze kinderen zo hoog? Waarom moeten onze kinderen het beter doen dan wij? In de maatschappij waarin we leven worden onze kinderen al compleet gedrild. Er is te weinig ruimte voor creatieve ontplooiing, wat juist zo belangrijk is voor een kind.Faalangst

 

Enkele tips om faalangst bij kinderen te verminderen:

 • Wanneer je je kind ’s avonds in bed stopt, vraag hem/haar eens welke 4 dingen hem/haar trots maken (benadruk het positieve).
 • Neem de faalangst serieus! Laat hem/haar in detail vertellen wat er met en in hem/haar gebeurt. Probeer hem/haar te begrijpen/steunen.
 • Een kind wil aanvaard en bevestigd worden. Geef hem/haar die geborgenheid.
 • Stimuleer de fantasie, laat hem/haar dromen van die ridder/prinses of held. Een leuke spelletje is hierbij dat je begint met een verhaal en het kind mag het verhaal verder afmaken!
 • Als je merkt dat je kind gebukt gaat onder faalangst, uitstelgedrag en een laag zelfbeeld, ga dan hulp zoeken!

 

Een Perfectionisme coach kan u zeker helpen. Neem hiervoor geheel vrijblijvend contact met ons op!


Bron: Zeg me dat ik oké ben, Marcel Hendrickx

0

Falen bestaat niet, succes verhalen van geboren losers!

Door fouten te maken, kan je enkel leren. Het maken van fouten is dus eigenlijk helemaal niet zo erg!  falen is feedback. Helaas is het ingebakken in onze Westerse cultuur. Op school bijvoorbeeld wordt in rood aangegeven wat fout is! Terwijl het juist zo veel beter zou zijn als de docent juist de leerpunten zou aangeven. Zo worden we als kind al geconditioneerd. En dit heeft impact op ons verdere leven. We durven geen fouten te maken, waardoor we soms in ons eigen patroon vast blijven zitten. We durven niet te ontnemen, want wat als……Perfectionisten bijvoorbeeld gaan net zo lang door, tot ze erbij neer vallen.Falen is feedback

 

Waarom? Kijk eens naar onze grote leermeesters zoals Walt Disney, Einstein of Edison.

Thomas Edison, die de gloeilamp uitvond, had duizenden mislukte pogingen achter de rug vooraleer zijn lamp eindelijk brandde. Hij zag zijn pogingen niet als mislukkingen maar als feedback over hoe het beter zou kunnen. Falen is dus feedback. En hij zette door! Met een prachtig resultaat!

 

Walt Disney kon niet goed meekomen op school en werd ontslagen bij een krant wegens gebrek aan creativiteit.

 

Albert Einstein kon pas op zijn vierde praten, zijn ouders gingen ervan uit dat er niets van hem terecht zou komen.

Lionel Messi werd op zijn elfde uit het schoolvoetbalteam gezet, omdat –ie te klein voor zijn leeftijd was.

Wat hebben al deze leermeester gemeen? Juist! ZE LIETEN ZICH NIET UIT HET VELD SLAAN!

Ze gingen moedig voort, of gooiden het over een andere boeg om te bereiken wat ze wilden. Hun grootste talent? Opstaan als ze gestruikeld waren. Telkens weer. In feite is er maar één ding dat maakt dat dromen niet uitkomen: de angst om te falen.

Heb je té veel last van faalangst en wil je graag tot wat meer inzichten komen, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

 

 

0

Heb jij last van Perfectionisme?

Allereerst met perfectionisme is NIETS mis, alleen als het jezelf tegenwerkt of belemmert dan is het goed om je bewust te worden van je gedrag. Perfectionisme ontstaat meestal in de kindertijd en wordt in ons verdere leven vormgegeven. In het ergste geval kan het leiden tot ziekte of ongelukkig zijn. De kern van perfectionisme is de zoektocht naar voortdurende aanvaarding en bevestiging door anderen.

Enkele symptomen:Last van Perfectionisme

 • Dwangmatig zorgen
 • Conflicten vermijden
 • Geen nee kunnen zeggen, misplaatst hiërarchisch gevoel
 • Verwachtingen hebben en ze niet uitspreken
 • Moeilijk feedback kunnen geven
 • Ik ben niet belangrijk, anderen zijn veel belangrijker
 • Geen hulp vragen, alles zelf willen oplossen
 • Onrealistische kwaliteitseisen
 • Laag zelfbeeld
 • Controledrang, op mijn manier
 • Behoefte aan planning en structuur (to do lijstjes maken)
 • Altijd plan B klaar hebben
 • Piekeren
 • Uitstelgedrag, het is nog niet goed genoeg
 • Doorgaan, nooit opgeven
 • Te groot verantwoordelijkheidsgevoel
 •  

Wow! Dat is een hele lijst, misschien wel confronterend! Heb je té veel last van Perfectionisme en wil je graag tot wat meer inzichten komen, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

 

Bron: Zeg me dat ik oké ben, Marcel Hendrickx

0

Keuzestress Te veel keuzes!

Teveel keuze zorgt voor keuzestress en verwarring. Alles lijkt zo belangrijk! Wat is nu de beste keuze? Hoe meer mogelijkheden we aangeboden krijgen, hoe meer keuzestress, hoe meer we gaan twijfelen. In het ergste geval verlam je helemaal. En kom je tot niets toe, wat helemaal frustrerend is. Te veel keuze werkt onzekerheid in de hand en keuzestress.

Enkele tip om keuzestress te verminderen:

 • Maak helder voor welke keuze je staat, deel een grotere keuze op in kleine behapbare deeltjes (bijv. kiezen van een nieuwe baan)
 • Let niet te veel op de mening van de ander! Elke mening is subjectief
 • Hou je bij de feiten, schrijf ze op, dit geeft inzicht
 • Zet de + en – naast elkaar, ook dit geeft inzicht
 • Volg absoluut je onderbuikgevoel! (sluit je ogen wat zegt het een, wat de ander?)

 

Let op! Het maken van de verkeerde keuze is ZEKER niet erg! FAUTEN is feedback, is een leerpunt! IEDEREEN maakt fouten. Don’t be perfect, as no one is!

 

Heb je last van keuzestress en wil je hierbij hulp, neem dan zeker contact met mij op!

0

Ondernemers mindset: Wat jij kan, kan ik ook!

Ik ken veel mensen die ervan dromen op iets te bereiken, maar er niet voor durven te gaan. Er komt al snel het woordje: Ja maar……. Fout! Ondernemen is risico’s nemen met vallen en opstaan. Mindset is hierbij extreem belangrijk. Dit heeft impact op jouw denken – voelen – doen (=actie!).

Ondernemen is op zoek gaan naar inspiratie! Laat je omringen door succesvolle ondernemers want je neemt automatisch hun successen over! Hou je ogen en oren open. Zoek naar mogelijkheden, samenwerkingen en je zult zien dat je automatisch zelf succesvol zult zijn.

 

Als je denkt vanuit: Wat jij kan, kan ik ook! Kan je alles leren en is alles in het leven mogelijk. Dus schudt je blokkades van je af, voel je vrij! Het succes ligt aan je voeten!!!

 

Herken je dit ook? Heb je net dat extra duwtje in de rug nodig of wil je sparren met een iemand met een andere blik? Neem dan nu geheel vrijblijvend contact met mij op!

0

Jobcrafting, maak je job wéér leuk!

Jobcrafting is een manier waarbij je door kleine wijzigingen in de huidige job zorgt voor meer energie en dus motivatie. Deze aanpassingen heb je zelf in de hand en kan je zonder toestemming uitvoeren.

Enkele mogelijkheden:

Voeg betekenisvolle taken toe
Stoot belastende taken af
Voeg versnipperde taken samen
Deel belastende taken samen met collega’s

 

Jobcrafting is uitermate geschikt voor werknemers die al geruime tijd dezelfde job uitoefenen en dus opnieuw motivatie en uitdagingen nodig hebben om enthousiast aan de slag te blijven gaan.

TIP! Wanneer de medewerker zelf betrokken wordt bij de invulling van hun taken, is hij/zij gemotiveerder en behaalt betere resultaten. Bovendien verhoogt het de teamspirit, is het ziekteverzuim lager en trekt de werkgever ook eerder nieuwe talenten aan!

Ter illustratie hierbij een leuk filmpje

Voor meer informatie, neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

0

Succesvol ondernemen, hoe doe je dat?

De allerbelangrijkste ingrediënt van succesvol ondernemen is je passie na te streven. Klanten zien en voelen dit! Gepassioneerde ondernemers winnen het van collega’s die de kantjes er vanaf lopen. Ondernemen is niet stilstaan, want je weet niet wat de dag van morgen zal brengen. Succesvolle ondernemers continu in evolutie. Ze zijn nieuwsgierig en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Succesvolle ondernemers zijn netwerkers, ontmoeten nieuwe mensen en zien kansen. Maar succesvolle ondernemers denken ook na, werken op de achtergrond een gedegen plan uit.

Heb je hierbij hulp nodig? Aarzel niet om mij te contacteren, samen kunnen we een perfect stappenplan uitwerken om zo tot een succesvolle business te komen!
 
0

Loslaten: zit uw rugzak vol?

 

Om dingen los te kunnen laten, moeten we eerst kijken wat er allemaal in uw rugzak zit. Als we daar bewust van zijn, dan kunnen we kijken of er dingen zijn, die we eruit kunnen gooien. En dus kunt u persoonlijk groeien. Op deze manier creëert u ruimte. Maar hoe doet u dit? Enkele tips:

 

 • Loslaten - Perfect CoachingAccepteer dat het zo is
 • Vergeef de andere (dit is niet hetzelfde als vergeten!)
 • Loslaten is niet uit handen nemen, maar ondersteunen
 • Focussen op mogelijkheden en niet op problemen
 • Vooruitdenken in plaats van nadenken
 • (On)bewuste emoties verwerken

 

Wilt u graag hulp bij het loslaten, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

0

Leeft u in het moment of wordt u door het moment geleefd? Dit heeft impact over hoe u de dingen ervaart. Let op geen van deze eigenschappen zijn goed of slecht en is tevens per context afhankelijk. Door de bewustwording, leert u hiermee om te gaan. En zal in u bepaalde situaties anders gaan reageren.

Through time

 • Deze mensen zijn continu in contact met het verleden en de toekomst.
 • Willen waar voor hun geld krijgen door de tijd van een dienst volledig op te maken
 • Zijn ordelijk, netjes, houden niet van chaos,
 • Ze zijn continu in contact met de tijd: ze zijn op tijd, of weten dat ze te laat zijn
 • Plannen heel graag

 

Voordelen:

 • Punctueel, overzichtelijk, anticiperen

 

Nadelen:

 • Moeilijk om hun aandacht erbij te houden, gehaast
 •  

InTime

 • Makkelijker om in het nu te zijn, met het verleden achter zich en de toekomst voor zich. Het verleden en toekomst liggen niet constant pal voor ze.
 • Kan te laat komen. (deadlines en afspraken zijn minder belangrijk)
 • “In het moment”
 • In een gesprek zijn ze helemaal bij

Voordelen:

 • Rust, genieten, aanwezig,

Nadelen:

 • Verliezen de tijd uit het oog, lange termijn visie, realiteitsverlies, naïef

 

Wat kan je hiermee?

Accepteer:  “Het was gewoon een gebeurtenis, en daar kun je van leren.”

 • Lessen die je trekt uit een gebeurtenis zijn nooit negatief, ze zijn positief geformuleerd;
 • ze gaan niet over het verleden, maar ze gaan over de toekomst;
 • en ze gaan nooit over anderen, ze gaan over jezelf.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u een extra steuntje in de rug nodig? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

 

 
0