Cuylitshofstraat 57 2920 Kalmthout 0478 65 66 32

Wees mild voor jezelf

Ervaar je nauwelijks innerlijke rust? Lijk je voortdurend kwaad te zijn op jezelf en zit je onder de stress? Vijl dan de scherpe kantjes wat af door mild te zijn voor jezelf. Kies voor kleine stapjes zoals deze hieronder, of laat je erdoor inspireren om zelf een actie te bedenken die bij je past. Zo schenk je jezelf momenten waar de stress even kan wegvallen en er rust in je lichaam komt:

– Neem tijd voor je lunch. Iedereen heeft tijd nodig om tijdens de dag even tot rust te komen.

– Doe een powernap tijdens de middag. Zoek voor jezelf een houding die je de kans geeft om te ontspannen. Je kunt je hoofd op je armen op je bureau leggen of in je auto gaan zitten en je stoel wat achteruit zetten. Belangrijk is dat je middagdutje niet te lang duurt, anders ga je echt slapen en daarna voel je je meestal niet zo lekker. Een goed hulpmiddel in het begin is je sleutels vasthouden. Wanneer je helemaal ontspannen bent, vallen je sleutels uit je hand. Dat is dan het sein om weer actief te worden.

– Verwen jezelf met een badritueel. Laat je huisgenoten weten dat je onder geen beding gestoord mag worden en maak het gezellig met kaarsjes en andere attributen. 

– Ga 10 minuten in het park wandelen voor je naar huis gaat. Even de stress van de werkdag van je af laten glijden. Met de zuivere lucht adem je rust in. Niets moet. 

– Ga sporten of fitnessen. Het kan ook dansen zijn. Als het je maar doet bewegen, je hart sneller doet slaan en je ademhaling doet verdiepen. Leg jezelf geen doelen op tijdens het bewegen en kies zeker niet voor competitie, want je wil de stress net verminderen.

– Vind een hobby waarbij je je verbeelding kunt gebruiken. Of je nu wil tekenen, pottenbakken, improvisatietheater doen, ga ervoor en gun jezelf het plezier iets te creëren.

Wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en bevestigingsdrang is te vinden op de website: bevrijd jezelf

0

Toename burnouts

Op 31 december 2020 waren er bijna 112.000 Belgen al meer dan een jaar arbeidsongeschikt door een burn-out of depressie. Vier jaar eerder, op 31 december 2016, waren er dat nog “maar” 80.252. Dat betekent dat hun aantal elk jaar met zowat 10 procent toeneemt.

De toename burnouts komt voornamelijk door nieuwe technologieën, en door het feit dat we die nog niet goed beheersen. We zijn de hele tijd online: voor het werk, om onszelf een imago te geven of om andere redenen. Zeker tijdens de pandemie hebben mensen het gevoel dat informatie langs alle kanten binnenkomt: sms, Whatsapp, mail, Zoom, … Je krijgt het gevoel dat je de hele tijd achter de feiten aanloopt, wat tot stress leidt. En daar is ons brein niet goed tegen bestand. We hebben geen rustpauzes meer, waardoor onze veerkracht afneemt.

Hoe herken je een burnout?

Iemand met een burn-out heeft minimaal een half jaar last van de volgende drie dingen:

  1. Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren of een gejaagd gevoel.
  2. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid. Verlies van controle op het leven en de problemen in je leven.
  3. Door de klachten worden dagelijkse bezigheden moeilijk uitvoerbaar. Soms zelfs onuitvoerbaar. Dit merk je meestal op meerdere vlakken, zoals thuis, op het werk, in sociale omgeving en/of in het verkeer.

SymptomenToename burnouts

Een burn-out kan ook resulteren in lichamelijke symptomen, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Pijnlijk gevoel op de borst
  • Hartkloppingen
  • Pijn in de buik of een opgeblazen gevoel
  • Last van spijsvertering
  • Slapeloosheid
  • Piekeren
  • Vermoeidheid

Herken je een van deze signalen, neem dan tijdig contact op met een coach, zo voorkom je erger. Want hoe eerder je een dreigende burnout aanpakt, hoe sneller en groter de kans op reïntegratie! Wacht dus niet té lang! De toename burnouts is er niet voor niets.

Meer info over het herkennen van een burnout, klik hier
0

Gratis infosessie PerfectionismeGratis infosessie perfectionisme

Wil je graag de dingen goed doen? En, bedoel je dan eigenlijk “perfect”? Probeer je steeds 100% na te streven en kan je moeilijk fouten van jezelf tolereren? Leg je de lat steeds hoger en voel je steeds een knagend stemmetje dat het nooit goed genoeg is, voor jezelf maar misschien ook voor een ander? Misschien heb je moeite met dingen uit handen te geven omdat je van mening bent dat je het beter zelf doet dan de ander? Of omdat je geen controle meer hebt wanneer je het aan de ander overlaat?

Op dinsdagavond 13 april om 19.30 uur geef ik een gratis infosessie Perfectionisme (online) en vertel ik je veel meer over deze boeiende materie. Schrijf je nu alvast in voor deze infosessie.  Dit kan je het best doen via het contactformulier. Je ontvangt dan een email met bevestiging en inlogcode.

Meer info: Bevrijd jezelf

Ben je niet in de gelegenheid om deze gratis infosessie perfectionisme op 13 april mee te volgen, dan kan je altijd contact opnemen voor een gratis intakegesprek! Ik ben één van die 130 gecertificeerde perfectionisme coaches! Denk je in een burn-out te zitten en wil je hierbij geholpen worden. Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!
0

10 Symptomen van Perfectionisme

Het perfectionisme valt uiteen in een aantal symptomen die allemaal voortkomen uit die enorme drang naar bevestiging. Die symptomen worden dwangmatig aangestuurd vanuit het onbewuste.

Moeten of niet mogen staan centraal in het patroon. Het onbewuste laat geen keuze. Het moet op deze manier en op geen andere. En andere dingen mogen gewoon niet en worden niet gedaan.

10 Symptomen van Perfectionisme10 symptomen perfectionisme

Het bepaald heel duidelijk de manier van denken, doen en voelen van de persoon en dit meestal zowel privé als op het werk. Mensen die het patroon met zich meedragen hebben vaak het gevoel dat het hen gewoon overkomt, het gebeurt zonder dat ze er iets aan kunnen doen.

Het patroon heeft bij het ontstaan een heel mooi doel: het wil er voor zorgen dat het kind zich goed gaat voelen in de omgeving waarin het zich bevindt. Door zich te gedragen zoals de omgeving verwacht, krijgt het de bevestiging die het zo nodig heeft. Ook later blijft het patroon een heel verheven doel nastreven voor hij die het in zich draagt. Het wil als het ware het allerbeste bereiken voor die persoon.

10 Symptomen van Perfectionisme

Het probleem zit hem in het feit dat de manier van denken en doen die aangestuurd werd toen het patroon ontstond, wel paste bij dat kind van toen, maar helemaal niet meer bij de volwassene van vandaag. Heel vaak is het zo dat hoe meer via de symtomen het doel (het allerbeste geven aan de persoon) niet bereikt wordt, hoe intenser de symptomen zich gaan manifesteren.

De twee basissymptomen van perfectionisme zijn enerzijds die enorme bevestigingsdrang en anderzijds de veel te hoge kwaliteitseisen die de persoon zich stelt. Alle andere symptomen zijn hiervan afgeleid of worden hierdoor beïnvloed.

Wat zijn nu precies de 10 symptomen van Perfectionisme?

  1. Bevestigingsdrang
  2. Te hoge kwaliteitseisen stellen
  3. Laag zelfbeeld
  4. Faalangst of andere angsten
  5. Controledrang
  6. Piekeren
  7. Uitstelgedrag
  8. Moeilijk kunnen kiezen
  9. Te groot verantwoordelijkheidsgevoel
  10. Niet willen opgeven

Herken je jezelf in een van deze 10 symptomen van perfectionisme en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en bevestigingsdrang is te vinden op de website: bevrijd jezelf

 

0

Hoe is Perfectionisme ontstaan?

Perfectionisme ontstaat meestal in de kindertijd. Op een bepaald moment stelt een kind (onbewust meestal) vast dat het niet voldoet, niet OK is.

In de praktijk ontstaat het patroon meestal als jong kind, vaak in de lagere schooltijd. Maar het kan ook ontstaan in de baarmoeder (ongewenste zwangerschap). Soms zijn er mensen die het patroon pas later ontwikkelen als adolescent of zelfs als volwassene. Maar steeds met dezelfde oorsprong: het gevoel, de vaststelling niet OK te zijn zoals je bent.

 

Perfectionisme en bevestigingsdrangPerfectionisme en het ontstaan

De natuurlijke zelfacceptatie en zelfliefde die er tot op dat moment is, wijzigt. Er ontstaat een soort van nieuwe identiteit – een nieuw kind. Dit nieuwe kind gaat een manier van denken en gedrag ontwikkelen met als doel: anderen (ouders, leerkrachten, broers en zussen, vriendjes,..) te pleasen. Ze vragen om bevestiging dat ze OK zijn.

 

Op één of andere manier is het kind niet meer in staat die bevestiging, zorg en liefde aan zichzelf te geven. Waardoor ze deze bevestiging buiten zichzelf gaan zoeken.  Die nood wordt vaak door de jaren heen nog sterker en gaat het leven van het kind (later volwassene) beheersen en blijft de kern van dit hardnekkig patroon. Het kind en later de volwassene gaat een aantal symptomen ontwikkelen die allemaal daaruit voortkomen.

 

Perfectionisme een Westers fenomeen

Perfectionisme is wereldwijd verspreid en komt vaak voor in onze Westerse wereld.  Je zou het kunnen zien als iets dat past bij de volwassenwording van een kind.  Door het patroon leert het kind namelijk aandacht te hebben voor kwaliteit en rekening te houden met anderen. Je zou kunnen stellen dat door het patroon het kind wordt uitgenodigd om echt deel te gaan uitmaken van de gemeenschap en verantwoordelijkheid te nemen.

 

Het Perfectionismepatroon wordt meegenomen in de volwassenheid. In de plaats van een vrije volwassene te worden, worden we als het ware slaven van het patroon.  Meestal slaagt het patroon er in mensen “vooruit” te helpen in het leven, carrière te laten maken, etc.  Maar de prijs die ervoor betaald wordt is hoog. In de plaats van fluitend door het leven te gaan, worden we beheerst door stress, angsten, ontelbare moetens, schuldgevoelens, etc.

 

Perfectionisme en zelfliefde

Het is onze sterke overtuiging dat we als mens bedoeld zijn om vrije volwassenen te worden.  Zo iemand begint met zichzelf graag te zien en met respect te hebben voor zijn unieke zijn en voor zijn mogelijkheden.  Respect voor het lichaam dat hij gekregen heeft.  Vanuit die zelfliefde kan er dan een verbinding worden aangegaan met anderen, kan er echt respect en echte liefde voor anderen ontstaan. Vanuit die vrije volwassenheid kan een carrièrekeuze gemaakt worden die echt past bij wie je bent en bij wat je aanvoelt als missie. Zo iemand zet zijn denken en voelen in dienst van zijn vrij zijn.

 

Perfectionisme en stress

Dit alles staat haaks op wat perfectionisme met een volwassene doet.  Het leven wordt ingewikkeld, vol van moetens en stress. Weten wie je echt bent en wat jij echt wil is heel moeilijk en je bent daar eigenlijk ook niet mee bezig.  Het denken overheerst en vaak is het denken erg vermoeiend.

Perctionisme ontstaan

Herken je jezelf hierin en wil je hierbij wat extra hulp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Meer informatie is te vinden op: www.bevrijdjezelf.be of lees zeker het boek van Marcel: “Zeg me dat ik oké ben.

0

Herken je dit?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 10: perfectionisme en niet willen opgeven, blijven doorgaan.

Perfectionisme en niet willen opgeven
  • Ik denk dat mijn relaties daar het levende bewijs van zijn. Ik kan geen punt zetten achter een engagement dat ik ben aangegaan relationeel. Ik moet koste wat kost dat engagement blijven volgen, erin blijven geloven, wat er ook gebeurd.
  • Wat als ik opgeef? Misschien heb ik dan niet geleerd wat ik moest leren?
  • Opgeven is voor losers, dat geloof ik zeker. Je moet bereid zijn te werken voor de dingen die je wil in het leven. Niets wordt je gewoon in je schoot geworpen. Je moet er voor gaan, 100%, want alleen dan kom je ergens.
  • Ik ga gemakkelijk over mijn grenzen (omdat ik weinig energie heb)
  • Ik geef altijd alles en dan ben ik op een moment helemaal leeg, zoals een fusee

Perfectionisme en niet willen opgevenPerfectionisme en niet willen opgeven
  • Ik sta in verbinding met veel mensen en al mijn energie gaat daar naartoe – anders heb ik schuldgevoelens
  • Mijn grote liefde had ruimte nodig.  Ik kon dat niet begrijpen.  Als je ergens voor gaat, dan ga je er ook voor en daarmee uit.  Vandaag denk ik: “had ik hem die ruimte maar gegeven”
  • Op een bepaald moment had de stress zich vanuit mijn schouder vastgezet in mijn linker arm – toen was ik in paniek
  • Ik ga niet opgeven !!!   Dat zit in mijn bloed !!!
  • Ik wordt er voor betaald, dus ik doe dat !!!!
  • 18 maand geleden stelde men een verhoogd hartritme vast – heb dan 1 jaar bètablokkers en ben een maand thuisgebleven
  • Ik voel me soms ziek, maar ga toch werken.  Ik ben dus nooit ziek
  • Engagementen gaan voor
  • Ik heb een burn out gehad

Perfectionisme en niet willen opgeven
  • Nu met het einde van de opleiding en de verhuis ga ik over mijn grenzen.  Ik weet het en ik doe het toch
  • Spierpijnen, rugpijn…. Ik ga pas naar dokter als t echt niet anders gaat. Wil gewoon mijn leven laten doorlopen en vasthouden aan het vertrouwde. Nochtans besef ik dat er nood aan verandering is, dat ik vastgelopen ben….
  • Ik ga regelmatig over mijn grenzen en krijg  dan migraineaanvallen
  • Ik ga door tot ik er bij neerval – vandaar mijn burn-out. Toch ben ik helemaal niet tevreden over mijn uithoudingsvermogen
  • Ik ben blijven werken tot het echt niet meer ging. Ik ruste dan in het weekend en kon dan met moeite de maandag terug beginnen
  • Ik heb net het gevoel dat ik soms veel te snel opgeef.
  • Tegelijkertijd ben ik allergisch voor mensen die snel opgeven, die zichzelf een slachtoffer voelen…. Al denk ik dat ik dat vanbinnen soms ook wel eens zou willen voelen
  • Ik ben er fier op dat ik altijd ben blijven rechtstaan en doorgaan – ook al heb ik erg moeilijke jaren gehad.  Down but not beaten is heel lang mijn levensmotto geweest.
  • Vechten brengt ook iets op

Perfectionisme en niet willen opgeven
  • Voor de moment voel ik me fysiek niet lekker maar ik heb me opgegeven om te werken dus ik ga dat ook doen, dan neem ik wel een pijnstiller. Ze rekenen op me.
  • Ik heb dit gedaan tot ik in mijn burn out belandde. Nu is dat veranderd.  Mijn lichaam staat heel graag op de rem en ik voel het zeer goed aan. Ik ga in op die signalen zo goed als het kan op dat moment. Ik probeer bv. standaard meer mijn vakanties en weekends in te vullen met rustpunten die ik hard nodig heb. Ik weet intussen ook dat ik enorm kan genieten van rustige voormiddagen op vrije dagen, dus probeer afspraken in de namiddag te zetten. 
  • Ik ga werken, zelfs als ik ziek ben.
  • Ik heb sinds 2001 fibromyalgie en toch blijf ik voortdoen.
  • Eind januari ben ik een maand thuisgebleven omdat ik niet meer kon en ben dan parttime gaan werken – eigenlijk is dat nog teveel, maar ik doe door. Hoever ga ik over mijn grenzen?
  • Ik zit vast – heb nergens nog goesting in – ik sleep me vooruit – ik heb continu stress vanuit “dat moet nog!”.
  • Mijn doorzetten wordt koppigheid.
  • Huidige werksitatuatie begint meer en meer verlammend te werken maar het verlaten van de gouden kooi maakt dat ik erin blijf zitten.
  • Door mijn doorgaan op het werk, ben ik in een burn-out beland.
  • Ik voel me niet goed in mijn huwelijk, maar ik ga door.  Ik heb er tenslotte voor gekozen

Perfectionisme en niet willen opgeven, blijven doorgaan.
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en te groot veranwoordelijkheidsgevoel is te vinden op de website: bevrijd jezelf
0

Herken je dit?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 9: perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel / te grote betrokkenheid.

Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Ik voel me erg verantwoordelijk, denk soms meer dan nodig. Als ik ergens iets mee te maken heb gehad ga ik mijn aandeel veel groter zien als het mislukt of er fouten optreden. Waar ik mijn aandeel juist zal minimaliseren wanneer het omgekeerde gebeurd en we complimenten krijgen op het gepresteerde werk. Al even absurd.
  • Ik voel me verantwoordelijk voor het geluk van mijn zus.  Zij is single en ik moet dan voor haar zorgen.  Ik moet haar uitnodigen en haar kansen geven
  • Te grote betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel naar de opvoeding van mijn kinderen. Ik voel me verantwoordelijk voor het gedrag en attitude van mijn kinderen.
  • Ik wil dat mijn moeder gelukkig is
  • Ik neem werk van anderen over
  • Ik kan niet “neen” zeggen
  •  
Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoelTegrootverantwoordelijkheidsgevoel
  • Te vaak leid ik een meeting en ben ik – als ik niet oppas – diegene die eindigt met de langste ‘to do’ lijst. Als ik iets kan en het moet gebeuren en niemand steekt zijn hand op, heb ik een sterke neiging om dat wel te doen.
  • Dit is het ergste symptoom dat ik heb.  Het zit in alles. In de tuin werken en twee dingen willen doen. Terwijl ik bezig ben, zie ik allerlei andere dingen. Ik blijf maar doorgaan – soms al lopend – en ga over mijn grens
  • Ik ga op het werk niet stoppen voor het af is.  En het is pas af als er een oplossing is voor iedereen.  Ik let op alle factoren
  • Ik ben pas uit mijn huwelijk gestapt als ik er ziek van werd. En ook uit een andere relatie nadien (tot het echt niet meer ging voor mij).

Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Soms ben ik zo moe dat ik bijna ter plaatse in slaap kan vallen. Blijkbaar kan ik daar alleen aan ontsnappen als iemand anders mij erop wijst en bij manier van spreken weg trekt van het werk. Mentaal blijft het dan wel doormalen, tenzij mijn aandacht echt afgeleid is bv door te sporten.
  • Toen mijn oude baas weg was en er nog niemand nieuw was, had ik het gevoel dat het voortbestaan van het bedrijf op mij schouders rustte.
  • Ik kan de situatie van mijn zoon niet loslaten.  Ik heb al uren met de vrouw van CLB gepraat in mijn hoofd.  Ik heb heel sterk het gevoel dat het van mij gaat afhangen.
  • Ik wil zo graag dat mijn dochter gelukkig is.  Ik zou daar alles voor doen
  • Op skivakantie ben ik voortdurend met de anderen bezig:  Is iedereen mee ? – Is het OK voor iedereen – ik zorg voor iemand die achterblijft – door onderaan de piste te wachten
  •  
Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Als er iets verkeerd loopt, dan pak ik dat op mij
  • Ik betaal alles – de kinderen moeten niets betalen – Hun auto en verzekering – De kids moeten ruimte krijgen
  • In mijn job neem ik heel veel op mij  – Ik doe veel dingen die niet voorzien zijn – mijn werkgever zegt dan:  “wij vragen dat niet” – mijn collega’s hebben me al dikwijls gezegd dat niet te doen, maar ik deed voort
  • Thuis – Tegenover familie – De verhuis van mijn grootmoeder – Ik wil de perfecte dochter, schoondochter en partner zijn
  • Hoewel ik maar twee dagen werk, zorg ik ervoor dat daar alles in orde is.  Daarom ga ik ook twee keer per week langs buiten mijn werkdagen
  • Op het werk neem ik zelfs verantwoordelijkheid die eigenlijk voor mijn bazen is.
  • Vroeger werkte ik 60 uur per week  –  nu drie dagen ipv 2,5 waar ik voor betaald wordt.
  • Ik werk vaak tot 7 of 8 uur ’s avonds.
  • Ik heb zes maand alleen gewerkt en was dan verantwoordelijk voor 150 medewerkers. Ik heb al het mogelijke gedaan om dit werk op te nemen.
  •  
Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Ik voel me verantwoordelijk
  • Ik voel mij verantwoordelijk als Piet lastig is ook al heeft het niets met mij te maken.
  • De vuilniszakken buiten zetten ook al hebben we (Piet en ik) afgesproken dat dit niet mijn verantwoordelijkheid is.
  • Als ik mij engageer dan ga ik er meestal 200% voor dit te koste van mijn gezondheid.
  • Als ik coach voel ik zo’n grote verantwoordelijkheid dat het mij belemmert
  • Ik voel wat de partner nodig heeft en ga dan die noden invullen

Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en te groot veranwoordelijkheidsgevoel is te vinden op de website: bevrijd jezelf
0

Herken je dit?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 8: perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen/beslissen.

  • Kiezen en beslissen, werkelijk de hel voor mij. Ik kan het niet. Ik voel er me ellendig over als ik keuzes moet maken, ga wikken en wegen maar kom er nooit uit. Ergens verlies ik altijd. En dat is wat het zo moeilijk maakt. Wat als mijn keuze de verkeerde is? Ik kan niet meer terug.
  • Ik wil een camera kopen – ik heb het geld, maar ik kan niet kiezen. Moest dit voor iemand anders zijn dan had ik al gekozen. Het is voor mij en dan is het niet zo belangrijk – dat speelt ook mee, en eventuele commentaar van m’n kinderen hierop


Perfectionisme en moeilijk kunnen kiezenPerfectionisme en moeilijk kunnen kiezen
  • Ik heb er mij bij neergelegd dat ik  een eeuwige twijfelaar ben
  • Ik moet eerst alles vergeleken hebben en uitgedokterd vooraleer ik kan kiezen en dan kies ik soms niet
  • Wat doen we met onze oude wagen ???? was de vraag in 2010. Ik wilde hem weg. Vandaag staat hij nog op de oprit
  • Ik ga helemaal niet graag winkelen – teveel mensen en teveel keuze . Ik doe het alleen als ik echt iets nodig heb en dan koop ik bijv drie broeken tegelijk
  • Verbouwing –  ga ik het doen of niet ?
  • Moet ik mijn zoon loslaten of niet ?
  • Op het werk moet ik kiezen wie ik tevreden ga stellen


Perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen
  • Kiezen is verliezen – het tweede beste is niet goed genoeg
  • Ik heb drie offertes voor een verzekering, maar ik kan niet kiezen
  • Ik ga liever niet winkelen – er is teveel keuze – ik begin er niet aan
  • In restaurant: moeilijk keuze maken en als ze bestelling opnemen twijfel ik nog
  • Een nieuwe relatie aangaan is voor mij moeilijk: de angst nog eens ontgoocheld te worden zit er nog te sterk in.
  • Nieuwe relatie: voel dat het niet 100% zit, maar durf niet meteen beslissing nemen. Schrik voor boze reacties.
  • In mijn leven heb ik al wat beslissingen genomen waarvan achteraf bleek dat  het foute keuzes waren. Dit verlamt mij dusdanig in het maken van nieuwe keuzes die mijn leven opnieuw dusdanig zouden kunnen veranderen.


Perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen
  • Kiezen is verliezen – dat zit heel sterk in mij
  • Mensen en contacten verliezen maakt me bang
  • Ik blijf analyseren en laat dan vooral het negatieve doorwegen
  • Kiezen is altijd verliezen en niet kiezen is nog meer verliezen
  • Een computer kopen duurt 3 à 4 maanden.   Ik bekijk alle facetten en weeg voor en tegens grondig af
  • Ik wil al twee jaar een nieuw bed kopen en heb al heel veel winkels bezocht en op sites gekeken, maar ik kan nog niet beslissen


Perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen
  • Mijn zetel is gescheurd en moet al een tijd vervangen worden – ik ben al in alle mogelijke winkels gaan kijken om een nieuwe te vinden – ik vind gewoon mijn goesting niet
  • Als ik kleren ga kopen, heb ik een verkoopster gevonden die mijn smaak goed kent. Dat maakt het makkelijker.  Op het einde blijven er dan zo’n vier dingen over waar ik moet tussen kiezen.  Da’s dan heel moeilijk.  Vaak zeg ik:  ik zal er twee menen.  Dat vergemakkelijkt dan al een beetje het kiezen.
  • Ik heb een shopfobie – Ik kan niet winkelen -Er is teveel keuze en ik kan niet kiezen met mijn budget – Ik krijg een angstaanval

Perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen is te vinden op de website: bevrijd jezelf
0

Herken je dit?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 7: perfectionisme en uitstelgedrag.

  • Op het werk kan ik enorm veel uitstelgedrag vertonen. Ik zorg er wel altijd voor dat deadlines gehaald worden, maar ik ga dingen effectief uitstellen, en ik denk de dingen waarbij ik het gevoel heb dat ik ze niet goed doe. Die wil ik liever niet aanvatten.
  • Klusjes thuis stel ik uit – Het lukt niet – iets houdt me tegen
  • Mijn hobby is fotografie – ik stel de aankoop van een camera al lang uit
  • Ik heb een project met een deadline.  Het moest einde mei klaar zijn.  Ik heb het altijd uitgesteld en ben er pas aan begonnen begin juniPerfectionisme en uitstelgedrag

Perfectionisme en uitstelgedrag
  • Ik zeg tegen mezelf dat ik een gezonde dosis stress nodig heb om te presteren
  • Ik werk thuis – Heb een to do list voor de dag – En toch begin ik er niet aan, ik geraak naarmate de dag vordert meer gefrustreerd op mezelf (Eerst ontbijttafel, keuken opruimen -Was insteken – Dan boodschappen doen – Na de middag: aan pc gaan zitten – Maar het is de moeite niet meer – Lummelen, op internet zaken opzoeken of dingen die ik ooit es wou uitzoeken -Dan is het bijna 15u en kan ik beter afronden als ik op tijd aan de schoolpoort wil zijn voor mijn zoontje, hij kan er toch niet de dupe van zijn omdat ik de hele dag heb gelummeld?
  • Als ik een belangrijk werk wil beginnen, stel ik vaak uit – bijv: Ik sta op en wil een tekst gaan vertalen -In de plaats van er aan te beginnen ga ik eerst andere, niet belangrijke dingen, doen
  • Ik wil een project in kaart zetten en in de plaats daarvan begin ik aan recepten te prutsen – Op die manier geraakt niets af
  • Soms zit ik gewoon te niksen en ik voel me daar dan helemaal niet lekker bij
  • Ik heb een idee en weet hoe het te realiseren en dan realiseer ik het niet.  Het blijft liggen. ik wil graag een workshop organiseren, maar doe het niet
  • Niet durven telefoneren als ik iets te zeggen heb


Perfectionisme en uitstelgedrag
  • Mails die binnenkomen onbeantwoord laten – soms twee weken.  Ik kan dat niet goed beantwoorden – En als ik het dan laat liggen geeft dat schuldgevoelen
  • Ik moet al drie weken bellen naar iemand.  Maar ik doe het niet
  • Ik wil een verjaardagsfeest geven voor mezelf en begin niet aan de voorbereiding.  Uiteindelijk is er dan geen feest en dan voel ik me mislukt
  • Ik moet al een jaar bellen om een afspraak te maken voor mijn zoon
  • Dingen die niet dringend zijn, gebeuren dikwijls niet
  • Mijn zelfmotivatie is soms zeer laag
  • Ik was zondag alleen thuis en heb niets gedaan. Ik voelde me daar slecht bij
  • Ik begin pas aan iets een paar uur voor het klaar moet zijn – Tot dan zit ik te lanterfanten en ik maak me dan wijs dat ik nood heb aan de stress van de laatste minuut
  • Ik stel uit in privé, werk, relatie, verenigingsleven
  • Uitstellen is de rode kabel in mijn leven
  • Alle dingetjes voor mezelf stel ik uit

Perfectionisme en uitstelgedrag
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en te hoge kwaliteitseisen stellen is te vinden op de website:bevrijd jezelf

 

0

Herken je dit?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 6: perfectionisme en piekeren.

Perfectionisme en piekerenPerfectionisme en piekeren
  • Veel denken:  “is dat de juiste beslissing ?”  Heb ik de juiste job gekozen, ben ik nog waarde- vol
  • Ik heb in mijn leven al massa’s energie verloren met piekeren
  • Ik pieker heel veel – Vooral ’s nachts – Ik haal mezelf dan door het slijk of maak de dingen erger dan ze zijn. Dit geeft spanning
  • Doe  ik constant – Zelfs in mijn slaap – ik wordt wakker van het piekeren en dan geraak ik niet meer in slaap
  • Ik ben altijd over mezelf aan het piekeren
  • Ik ben erg goed in piekeren

Perfectionisme en piekeren
  • Als er iets gebeurt dat niet goed zit: ik analyseer problemen vanuit verschillende standpunten en in verschillende stappen… maar meestal weet ik al vanaf het begin wat ik ga doen of wat er aan de hand is. Jammer genoeg luister ik niet?, zelden?, …. zeker niet genoeg naar mijn buikgevoel.
  • Ik pieker ’s nachts in mijn slaap – Ben snel van slag en zie dan heel mijn toekomst al aan scherven liggen
  • Ik ga om het jaar naar de osteophaat om mijn nek los te maken – dit heeft te maken met denken en dubben
  • wordt dan ’s nachts om 3 uur wakker en het piekeren begint.
  • Heb ik heel erg bijv: 2 jaar geleden gebouwd – Dingen zien die fout lopen en dan piekeren – Blijven draaien in die gedachten
  •  
Perfectionisme en piekeren
  • Ik pieker vooral over dingen waar ik geen controle over heb
  • Dat gaat maar door – altijd – over dingen die ik beter zou kunnen doen – Het is nooit stil in mijn hoofd
  • In periodes waarin ik me onveilig voel, slaap ik nauwelijks en pieker ik enorm.
  • Ik word wakker en het piekeren begint – Ik kan dan niet meer slapen – Ik ben naar de dokter geweest en die schrijft dan slaapmiddelen voor.  Maar ik wil dat niet.  Toch neem ik ze.
  • Doe ik alleen over mijn kinderen. Hebben die wel genoeg gelukkige momenten ?
  • Ik pieker ook als mijn man iets niet kan verwerken en dan op café gaat.
  • In rondjes draaien – ’s nachts is alles zwart – Ik sta dan op en dan gaat het nog niet weg -Ik pieker over het werk, over mijn ouders – Piekeren leidt nooit tot stappen zetten
  • het denken is een soep van allerlei dingen door mekaar die uiteindelijk nergens toe leiden
  • ik pieker over mezelf en zie mezelf dan steeds negatief
  • Op reis zat ik voortdurend te piekeren over mijn vader die depressief is. Het ging zo ver dat mijn vriendin me opmerkte “waar ben jij eigenlijk toch allemaal mee bezig ?  – ga dan naar huis”
  • Je hebt er geen idee van wat er allemaal in mijn kop omgaat

Perfectionisme en piekeren
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en te hoge kwaliteitseisen stellen is te vinden op de website: bevrijd jezelf

 

0

Herken je dit?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 5: perfectionisme en controledrang.

Perfectionisme en controledrang

  • Het feit geen controle te hebben over mijn ex zijn uitlatingen en leugens maakt me gek. Dat is hetgeen waar ik denk ik nog het lastigst mee heb. Ik kan hem niet tot inzichten brengen, ik kan hem niet onder controle houden. Hij doet maar op en strijd daarmee tegen mij, en dat is niet controleerbaar. Door hierover te schrijven krijg ik weer plots last van mijn oren (druk).
  • Op het werk heb ik liefst dat de dingen op mijn manier zouden gebeuren.  Zoniet, dan kan ik intern erg kwaad worden. Dit is gelinkt aan mijn verantwoordelijkheidsgevoel. 
  • Controle geeft mij houvast. Tegelijk besef ik hoe vreselijk dit bij momenten is voor mijn gezinsleden. In het huishouden, naar mijn man toe.

Perfectionisme en controledrangPerfectionisme en controledrang

  • Ik maak altijd to do lijstjes – het geeft me rust
  • Ik waak in plaats van te slapen – ik wil horen wat er met de kinderen is
  • Soms zeg ik mijn man hoe hij bepaalde dingen moet doen.  Als hij te traag de vaatwas uitlaadt, word ik ambetant. Ik geef vaak commentaar op hem als die iets doet.  Bijv koken
  • Toen ik als 11 jarig meisje naar de grote school in Antwerpen moest, was ik zenuwachtig/angstig. Ik heb toen in mijn notitieschriftje dat ik mee had, de eerste dag, de hoekjes stelselmatig afgeknipt, alsmaar grotere hoeken zodat ik meer grip had op de bladen en zeker snel genoeg mijn blad kon omdraaien als de les snel vooruit zou gaan
  • controle moet !!
  • bij een evenement moet alles in orde zijn. Ik moet ook alles tot in detail opvolgen.  Er is dan zoveel te doen dat er soms eens een steek valt.  Ik voel dan een heel sterk schuldgevoel
  • ik maak lijstjes en ik voer ze niet uit
  • ik heb mijn agenda echt nodig als leidraad
  • Ik moet een plan hebben – Vroeger had ik lijstjes in mijn hoofd – nu schrijf ik ze op – Die lijstjes geven enthousiasme


Perfectionisme en controledrang
  • men zegt me soms dat ik controleer, maar ik zie het niet goed bij mezelf. Dit vind ik een moeilijke want ik hoor dit meer en meer en eigenlijk te vaak. En bovendien wil ik zelf niet gecontroleerd worden.
  • alles heeft zijn vaste plaats bij mij. Inderdaad, zowel bij mij thuis, in mijn kledij, de auto, mijn bureau, ….. Dit geeft mij een gevoel van rust, overzicht, ….
  • op het werk heb ik clean desk  –  zoniet, dan geeft dat een slecht gevoel
  • Ik voel me lekker op kantoor als ik er alleen ben. Als iedereen er is moet ik alles in het oog houden.  Welke fouten zijn ze nu weer aan het maken ? Ik moet overal ogen hebben. Het personeel is altijd met verkeerde dingen bezig.
  • Jan maakt de lunchboxen voor de kinderen.  Ik moet dan altijd nakijken en vragen “je hebt toch niet weer…”
  • Ik kan veel beter dan mijn man de kledij voor de kinderen kiezen en klaarleggen
  • Als mijn man boodschappen doet, heeft hij altijd wel iets verkeerd bij.  Ik heb dan het gevoel dat ik dat beter zelf doe.
  • Delegeren is heel moeilijk.  Het is veel praktischer als ik het zelf doe
  • Mijn weekenden moeten gepland zijn.

Perfectionisme en controledrang
  • Ik moet alles onder controle hebben.  Ik heb altijd een plan B, C, D, …  klaar
  • Op weg naar het skioord heb ik scenario’s bedacht om mensen te vragen om de sneeuwkettingen op mijn banden te leggen –  heb ik een deken mee en mijn tandenborstel is binnen bereik, mochten we onverwacht toch ergens overnachten – Heb ik eten en drank mee zodat we kunnen overleven mochten we ergens vast komen te zitten
  • Ik vertrouw ik niet op mijn GPS – ik moet dat op een kaart kunnen controleren – de gps zou we wel eens 400 KM kunnen rondsturen
  • Onverwacht bezoek is erg lastig
  • Ik nodig weinig mensen uit bij mij thuis – ik moet dan altijd grondig opruimen, want thuis kan ik ook rommel laten liggen en moet alles niet onder controle zijn. Zolang alleen mijn dochter en ik daar zijn



Perfectionisme en controledrang
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en controledrang is te vinden op de website: bevrijd jezelf

0

Herken je dit?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 4: perfectionisme en faalangst of andere angsten.

Perfectionisme en faalangst of andere angstenPerfectionisme en faalangst

  • Ik heb het altijd vreemd gevonden dat als ik gewoon maar bvb koffie zet voor anderen (zelf drink ik dat niet) dat ik dan enorm gestresseerd ben en onzeker ben over die koffie.
  • Ik kan geen gasten thuis ontvangen want dat stresseer ik mateloos.
  • Ik nodig geen mensen uit. En ergens vind ik dit jammer, want ik zou het zo fijn kunnen vinden denk ik dan.
  • Onzekerheid troef. Op het werk is dat uiteindelijk ook de rode draad. De anderen doen het allemaal zoveel beter, zijn intelligenter, gedrevener, meer gepassioneerd door wat ze doen.
  • bij presenteren voor ’n groep, zelf mits goede voorbereiding, lig ik de nacht ervoor toch wat te woelen en achteraf blijf ik mij (enkele dagen) vragen stellen of het wel goed (genoeg) was.
  • Als ik moet speechen wordt ik rood en dan ga ik verschrikkelijk ratelen en zelfs stotteren. En krijg ik het gevoel van “ik MOET die stilte opvullen.
  • Heb ik al heel mijn leven
  • Op mijn werk ben ik hiervoor naar een psycholoog geweest. Als ik in januari de nieuwe objectieven kreeg, dan gaf dat grote stress – ik kan het niet maken dat ik mijn cijfers niet haal


Perfectionisme en faalangst of andere angsten

  • Niet durven zeggen dat je verliefd bent als je de vrouw van je leven tegenkomt
  • Ik heb problemen met hiërarchie  – mensen die ouder zijn of boven mij staan – Ik vertrouw ze niet – Kan dan niet in alle openheid mijn ding vertellen – Ik heb het gevoel dat wat ik wil zeggen, niet belangrijk is
  • Ik heb bindingsangst – dus ben ik al 12 jaar alleen
  • Blokkeren kan ik me niet permitteren – als ik faalangst voel dan forceer ik mezelf – en dan ga ik er voor en achteraf ben ik kwaad op mezelf omdat het niet goed genoeg is
  • Er liggen veel kansen op mijn werk, maar ik doe niets
  • Ik ben vaak ’s ochtends verkrampt van angst als ik wakker wordt
  • Op het werk worden nogal wat mensen ontslagen.  Dit geeft mij angst
  • Kinderen worden groter en gaan meer hun eigen weg (oudste zoon).  Dit beangstigt me
  • In een nieuwe relatie: angst dat ik me in een avontuur stort.  Schrik op terug emotionele onderdrukking. Daar bescherm ik me voor.
  • Angst dat er met mij iets zou gebeuren.  Ik kan me geen ziekte of erger veroorloven . ik moet er zijn voor de kinderen.
  • Stress is een redelijk groot probleem – Panikeren – ik kan dan niet meer nadenken
  • Tijdens de toetsen van de laatste twee jaar ervaar ik sterke faalangst
  • Als ik op een feest ben, alleen tussen mensen die ik niet ken, dan ga ik in een hoekje zitten – ik voel dan een blokkade
  • Ik heb wel 100 scenario’s voor boeken, maar ik durf niet te beginnen – het zal toch niet goed genoeg zijn



Perfectionisme en faalangst of andere angsten
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en faalangst of andere angsten is te vinden op de website: bevrijd jezelf
0

Yes! Het vernieuwde boek van Marcel Hendrickx: Zeg me dat ik oké ben is nu verkrijgbaar in mijn webshop!

Hoe ontstaat perfectionisme? Welke zijn de verschijningsvormen en wat doet het met de gezondheid? Ervaringsdeskundige Marcel Hendrickx ondervond aan den lijve de verwoestende impact van de drang naar bevestiging. Zeg me dat ik oké ben

Op zijn zesenveertigste kreeg hij een hartinfarct, voor hem duidelijk een gevolg van zijn perfectionisme. Na een carrière in de bankwereld besloot hij zich om te scholen tot trainer en coach. Hij ontwikkelde de OCP-methodiek, die ondertussen door meer dan 130 perfectionismecoaches wordt toegepast in Vlaanderen en Nederland.

Onderzoek naar de effectiviteit van deze methode door de KU Leuven wees uit dat de resultaten over de hele lijn positief zijn. In deze geactualiseerde uitgave van Zeg me dat ik oké ben gaat Marcel Hendrickx dieper in op de link tussen narcisme (bij een ouder) en perfectionisme (bij een kind).

Kleuters met faalangst. Leerlingen die volledig blokkeren tijdens de examens. Studenten die hun leerstof niet verwerkt krijgen omdat ze geen samenvattingen kunnen maken. Bekwame, waardevolle medewerkers die een burn-out krijgen. Allemaal dingen die nauw in verband staan met perfectionisme of bevestigingsdrang.

Als je kinderen hebt met faalangst of mensen kent die last hebben van pleasen – bevestigingsdrang of perfectionisme – dan is dit boek een must. Het maakt je bewust van wat perfectionisme doet met mensen. Hoe het ervoor zorgt dat ze het zichzelf moeilijk maken, vaak tot ze er ziek van worden. Perfectionisme is niet alleen een persoonlijk belemmerend patroon, het is een rechtstreeks gevolg van de zieke maatschappij waar wij allemaal deel van uitmaken. De druk wordt almaar groter, op het ongezonde af, en het is nooit goed genoeg. Alles moet steeds meer en beter. Onze maatschappij vormt op die manier een vruchtbare voedingsbodem voor dit patroon.

Wil je het boek Zeg me dat ik oké ben aanschaffen? Koop hem nu in mijn webshop!

Wil je meer weten over perfectionisme? Bekijk dan zeker het bijgaande filmpje!

Ik ben één van die 130 gecertificeerde perfectionisme coaches! Heb je last van Perfectionisme en wil je hierbij geholpen worden. Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!
0

Herken je dit?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 3: perfectionisme en laag zelfbeeld. 

Laag zelfbeeld:  mismatchen naar mezelf en naar wat ik doe of gedaan heb

Perfectionisme en laag zelfbeeldPerfectionisme en laag zelfbeeld
Mijn uiterlijk is een lastig punt voor mij.
Op het werk ben, voldoe ik niet aan mijn eisen: ik zou slimmer moeten zijn, socialer, assertiever, op betere voet met de directie. Ik zou moeten opklimmen tot manager, anders doe ik het niet goed.

  • Ik kan kwaad zijn op mezelf als ik iets niet kan of kan oplossen of situaties kan veranderen
  • Ik focus op de dingen die niet OK zijn in huis
  • Ik heb het moeilijk bij het idee dat ik de kinderen al eens een pedagogische tik gaf
  • Mijn verhaal is niet welkom (is ook zo!)
  • Ik ben minder belangrijk dan anderen
  • Ik voel me letterlijk klein – het is een gevoel in gans mijn lijf
  • Ik ben niet belangrijk
  •  
Perfectionisme en laag zelfbeeld
  • Ik kan dat niet
  • Het minder voelen zit heel diep
  • Gaan ze het wel leuk vinden om bij ons kerst te vieren ? maar ze vinden het echt niet leuk!
  • Professioneel vind ik collega’s of concurrenten dikwijls beter dan mezelf
  • Ik ben beschaamd om mijn ziek zijn (ge zou van minder!)
  • Er is een stem in mij:  “ik kan dat niet”
  • Mijn interne commentator observeert heel kritisch en geeft commentaar op veel van de zaken die ik doe
  • In een meeting ben ik soms niet bezig met de inhoud, maar meer met mijn deelname en inbreng. Ik evalueer kritisch mijn houding en inbreng en verlies soms mijn spontaniteit.
  • Als ik aan het mediteren ben, en ik dwaal zeer veel af (wat normaal is), ben ik kwaad op mezelf, ‘kun je dat nu nog niet na zoveel maand?’

Perfectionisme en laag zelfbeeld
  • Ik geraak soms in twijfel.  Ga je dat wel aankunnen ? Gaat dat wel OK zijn voor de anderen ?
  • Als ik een speech geef dan heb ik stress.  De anderen vinden dat ik het goed gedaan heb. Ik vind helemaal van niet.  Ik word rood en begin te ratelen.
  • Op mijn werk vind ik dat het niet genoeg doe.  En vaak denk ik dat ik het anders had moeten aanpakken
  • Als ik er iets uitflap voel ik me schuldig, want ik denk dat ik dan mensen kwets
  • Ik heb geen lief !
  • Ik vind dat ik wat aan het rommelen ben in mijn leven
  • In mijn carrière heb ik het gevoel dat ik voor 50 % kwaliteit lever.  De anderen vinden dat ik 200 % werk.
  • ik vind dat anderen belanrijker zijn dan ik.

Perfectionisme en laag zelfbeeld
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en te hoge kwaliteitseisen stellen is te vinden op de website: bevrijd jezelf

 

0

Herken je dit ?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptonen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 2: perfectionisme en te hoge kwaliteitseisen stellen. 

Te hoge kwaliteitseisen stellen – ook voor minder belangrijke zakenPerfectionisme en te hoge kwaliteitseisen

  • Ik sta niet graag voor schut als ik iets breng dat niet is wat ze verwachten
  • Ik wil steeds de beste zijn. En als de anderen sowieso veel beter zijn, doe ik veel minder moeite.
  • Ik doe mijn oefeningen in de yogales zo goed mogelijk, om mij te laten opmerken door anderen of door de leraar.  Ik kijk dan naar de leraar om te zien of hij het merkt.
  • Ik wil de beste vriendin zijn
  • Ik wil mijn kinderen zo goed mogelijk opvoeden, en leg op deze manier veel druk op mezelf
  • Voorbereiding feest:  ik wou alles tot in de puntjes voorbereiden en wou niets aan het toeval overlaten, hetgeen uiteraard veel werk en stress met zich meebrengt. Het ergste is dat ik voel dat ik er anderen ook mee belast heb.
  • De recepten voor het boek  – de lay-out moet perfect zijn. Terwijl het eigenlijk al goed was en iedereen het heel mooi vond

Perfectionisme en te hoge kwaliteitseisen stellen
  • Met mijn zaak wou ik bewijzen dat ik het kon – het moest perfect zijn
  • Vroeger deed ik altijd mijn best om in alles de beste te zijn
  • Als ik kook heb ik altijd het gevoel dat het nog beter kan.  Als ik het zo zou doen, dan zou het nog beter zijn
  • Terwijl ik bezig ben, denk ik al aan hoe het beter kan.
  • In mijn werk ga ik ervoor het ultieme te bereiken.  Ik moet weten dat ik niet beter kan
  • Ik  heb een relatie beëindigd met een heel toffe man, omdat hij niet beantwoordde aan mijn hoge kwaliteitseisen.
  • Ik wil van alles op de hoogte zijn en zit daarom tot heel laat achter de PC. Zelfs als ik laat thuis kom moet ik nog eerst gaan surfen.
  • Er hangen zoveel to do’s rond mijn hoofd, dat ik niet meer kan kiezen
  • Als ik een feestje doe, dan moet het wel perfect zijn
  • Ik wil mijn volle potentieel benut hebben als ik er nu aan begin
  •  
Perfectionisme en te hoge kwaliteitseisen stellen
  • Ik heb graag dat de dingen af zijn. Dat vind ik bv leuk aan manueel werk: je ziet het resultaat. Ook als kind toen ik bv in de tuin werkte was die perfect in orde. Dit doe ik nu nog, maar toch in mindere mate …. maar dan ben ik er niet blij mee.
  • Ik hou van “leading by example”
  • Ik wil een trekker zijn
  • In een brief moeten punten en komma’s juist staan. Ik word er razend van als zulke fouten in brieven staan
  • Ik wil de perfecte mama zijn en wil dat anderen dat bevestigen
  • Tijdens de skivakantie heb ik een ganse week zitten oefenen om de instructies van de skileraar perfect te kunnen uitvoeren.  Ik wilde echt progressie maken en ik wilde vooral dat hij content was en mij prees.
  • Goed is niet goed genoeg
  • In de fitness krijg Ik een programma, maar ik ga altijd meer doen dan het programma voorschrijft
  •  

Perfectionisme en te hoge kwaliteitseisen stellen
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en te hoge kwaliteitseisen stellen is te vinden op de website: bevrijd jezelf

0

Herken je dit ?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden ? Vandaag bespreken we symptoon 1: perfectionisme en bevestigingsdrang.

1. Bevestigingsdrang

 

  • Ik ben iemand die nooit tevreden is met mezelf.  Het kan altijd beter. Soms maakt me dat onrustig omdat ik vaststel dat een bepaald resultaat niet volmaakt is.Perfectionisme en bevestigingsdrang
  • Ik tracht iedereen de aandacht te geven die ze moeten krijgen
  • Als we op reis gaan, moet ik eerst bij beide ouders langsgaan.  Zoniet heb ik schuldgevoelens
  • Ik vraag me af of ik genoeg aandacht besteed aan zieke vrienden
  • Ik draag samen met mijn vrouw eten naar de buurvrouw als ze ziek is.
  • Als ik mijn zoon teveel in de opvang laat, heb ik een schuldgevoel
  •  
  • Perfectionisme en bevestigingsdrang
  • Ik sta in verbinding met veel mensen en al mijn energie gaat daar naartoe
  • vrijgezellenweekend. Ik laat weten aan de metgezellen dat ik vrijdag ter beschikking sta van de anderen. Hoe laat, waar, met auto, moet ik zijn? In plaats van zelf te beslissen hoe ik mijn vrije dag wil inrichten.
  • ik laat anderen makkelijk mijn agenda bepalen. Ik zet mijn wensen niet voorop, ik sta er weinig bij stil
  • Ik heb mijn partner geleerd veel te realiseren.  hij is daar mee aan de slag gegaan en gebruikt nog steeds wat ik hem geleerd heb.  Ik liet echter mijn kansen liggen
  • Ik geef vaak mijn ideeën aan anderen en doe er zelf niets mee.
  • In mijn huwelijk was ik de vader voor mijn vrouw
  • Ik ben steeds de trekker voor degenen die meelopen
  • Ik kan geen “neen” zeggen
  • Ik moet alle dagen naar mijn moeder en als ik niet ga heb ik enorme schuldgevoelens
  • Ik ben een moederkloek voor mijn medewerkers. Als het team goed draait en iedereen zich er goed voelt, kan ik me ook goed voelen
  •  
  • Perfectionisme en bevestigingsdrang
  • Ik scherm mijn mensen af. Als iemand mijn mensen aanvalt, ga ik in de verdediging. Als één van mijn mensen een fout maakt, neem ik die fout op mij naar de directie toe
  • Hoe moet dat nu: voor mezelf zorgen ?  hoe moet ik nu gewoon genieten van mijn gedwongen periode van rust ?
  • Ik heb geleerd mezelf weg te cijferen

Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en bevestigingsdrang is te vinden op de website: bevrijd jezelf
0

Perfectionisme: kiezen is verliezen

Nooit hadden we zo veel vrijheid om ons leven zelf te bepalen als nu. Er was nooit eerder zo veel keuzevrijheid, nooit zo veel mogelijkheden. Deze vrijheid heeft echter een grote schaduwkant: keuzestress en angst om te verliezen of fout te kiezen. De druk om juist te kiezen is groot. Als je alles zelf kan kiezen, ben je ook verantwoordelijk voor je eigen geluk.

Deze gedachten zijn verlammend en zorgen voor extra stress: je bent besluiteloos.

Is kiezen verliezen?Kiezen is verliezen
Natuurlijk niet! Niet kiezen is pas verliezen: tijd, energie, zelfvertrouwen, identiteit, ….

Waarom leggen we voor onszelf de lat zo hoog? Is er maar 1 juiste keuze? En wat als je verkeerd kiest? We vergeten vaak dat dit ook bij het leer/levensproces hoort. En enkel van fouten kan je leren!

Hoe langer je in rondjes blijft draaien, hoe slechter je je zal voelen. Je gaat steeds meer twijfelen aan je beslissingen. Maar ook: je wordt onzeker over jezelf, prikkelbaar en je hebt geen energie meer.

Herkenbaar?

Met een persoonlijk coaching traject leer je je eigen keuzes maken. Door meer zelfkennis en een duidelijke richting, kom je tot authentieke beslissingen. (beslissingen die helemaal bij jou passen!) Hierdoor vergroot je zelfvertrouwen, heb je meer energie en rust.

Is kiezen verliezen? Absoluut niet!! Durf keuzes (goed of fout) te maken en laat je niet beheersen door belemmerende gedachten!

Heb je hierbij wat hulp nodig? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

Meer weten over kiezen is verliezen? Check dan zeker dit filmpje!

 

0

10 oktober dag van geestelijke gezondheid

Aangezien het zaterdag 10 oktober de dag van de geestelijke gezondheid is, doen we op deze dag een extra kennismakingssessie rond perfectionisme!

Wil je graag de dingen goed doen? En, bedoel je dan eigenlijk “perfect”? Probeer je steeds 100% na te streven en kan je moeilijk fouten van jezelf tolereren? Leg je de lat steeds hoger en voel je steeds een knagend stemmetje dat het nooit goed genoeg is, voor jezelf maar misschien ook voor een ander? Misschien heb je moeite met dingen uit handen te geven omdat je van mening bent dat je het beter zelf doet dan de ander? Of omdat je geen controle meer hebt wanneer je het aan de ander overlaat?Dag geestelijke gezondheid

Op zaterdagmorgen 10 oktober om 10.00 uur geef ik een gratis infosessie Perfectionisme (online = coronaproof) en vertel ik je veel meer over deze boeiende materie. Schrijf je nu alvast in voor deze infosessie.  Dit kan je het best doen via het contactformulier. Je ontvangt dan een email met bevestiging en inlogcode.

Meer info: Bevrijd jezelf
0

Waar liggen jouw talenten?

Neem je loopbaan eens kritisch onder de loep!

In deze bijzondere tijden staan steeds meer mensen op een kruispunt in hun leven: hoge werkdruk, uitgedoofde jobuitdaging, zoektocht naar een andere worklife balans, opgroeiende of uit huis gaandekinderen, stress enz…

Maar wat wil ik nu zelf écht?

Onder begeleiding staan we even stil bij je huidige situatie, welk cijfer wil je jezelf op dit moment geven en wat wil je nu écht? We gaan kijken waar jouw talenten liggen en welke droombaan bij je past en daarna welke stappen je dient te ondernemen. Waar liggen jouw talenten

Waar liggen jouw talenten?

Op donderdagavond 8 oktober om 19.30 uur geef ik een gratis infosessie Loopbaancoaching (online = coronaproof) en vertel ik je veel meer over hoe ik jouw kan begeleiden naar je droombaan (en doen we al wat leuke oefeningen!!). Schrijf je nu alvast in voor deze infosessie. Dit kan je het best doen via het contactformulier. Je ontvangt dan een email met bevestiging en inlogcode.


Klik hier voor wat extra tips bij de zoektocht van de juiste loopbaancoach!
0

20 quotes om je zelfbeeld te boosten!

Het gebrek aan zelfvertrouwen kan je behoorlijk in de weg staan om je doelen te bereiken of om nieuwe dingen te ondernemen. Daarom deel ik heel graag 20 quotes om je zelfbeeld te boosten! Pik er eentje uit, schrijf deze bijvoorbeeld op een post-it en plak het in je agenda, spiegel, wc etc.! Kijk er elke dag naar, spreek jezelf toe. Zo zal je zien dat je zelfvertrouwen onbewust zal toenemen!
Zelfbeeld boosten

  1. Kijk goed in jezelf; er is een bron van kracht die altijd opkomt als je zult kijken
  2. The world is gonna judge you no matter what you do, so live your life the way you want to.
  3. Stop comparing stay focused on you.
  4. Groeien is niet groter worden, maar de bewust worden van de wijsheid in jezelf!
  5. Als je alles loslaat heb je 2 handen vrij om de toekomst te grijpen
  6. Imagine what’s possible once you stop doubting yourself
  7. The greatest obstacle of your success is self doubt!
  8. The worst mistake you can make is not trying
  9. Doubt kills more dreams than failure ever will
  10. Do not wait around for someone else’s approval, all you need is your own
  11. Give yourself some credit, because you are doing great!
  12. There are better starters than me, but I am a strong finisher
  13. Loving yourself is the greatest revolution
  14. Always dress like it’s the best day of your life!
  15. The woman who doesn’t require validation from anyone, is the most feared individual on the planet!
  16. If you haven’t failed you haven’t tried anything new!
  17. Don’t dig up in doubt what you planted in faith
  18. If you are going to doubt something, doubt your limits!
  19. Believe in yourself and the rest will fall into place!
  20. Unfuck yourself! Be who you were before all the stuff happened that dimmed your fucking shine!

 

Volgens mij voldoende quotes om over na te denken en je zelfbeeld te boosten! Heel veel succes!

Mocht je nog meer inspiratie op willen doen? Ik ben grote fan van Mel Robbins!

You can do it!! Toch nog hulp nodig? I am there for you!

 

 

0

Burn out, Perfectionisme, Zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Ken je die stem die steeds zegt dat je het niet goed doet, wat een sukkel je bent en dat je er echt niet uitziet vandaag? Iedereen heeft een innerlijke criticus in zich. Deze innerlijke criticus is streng, zwart-wit en bepaald niet vriendelijk. Empathie en nuance staan niet in zijn woordenboek en hij heeft altijd wat te zeuren. Zo zit de innerlijke criticus eenmaal in elkaar, dat is zijn rol. We weten met ons gezond verstand heus wel dat het overdreven of zelfs niet waar is wat deze innerlijke criticus te melden heeft, maar toch voelt het niet zo! Dit kan een enorme invloed hebben op je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Een sterke innerlijke criticus kan zelfs depressie in de hand werken. Gelukkig zijn er manieren om deze innerlijke criticus minder macht te geven. Zo heb je er minder last van en word je positiever over jezelf. Je voelt je vrijer en kan vriendelijker met jezelf omgaan.

Waar komt die kritische stem vandaan?Meer zelfvertrouwen

Vaak identificeer je jezelf met deze strenge stem, maar deze komt oorspronkelijk van de normen en waarden van onze ouders, leraren, de maatschappij en omgeving. De boodschappen die we als klein kind kregen, hebben we geïnternaliseerd en daar in de loop van de jaren onze eigen draai aan gegeven. Deze kritische boodschappen zijn door jou op een bepaalde manier ervaren en geïnterpreteerd. De innerlijke criticus wordt vaak omschreven als de vijand en de ‘bad guy’, maar oorspronkelijk is hij ontstaan om je te beschermen. De criticus is een beschermer ontstaan vanuit angst, zodat je niet steeds bekritiseerd werd of strijd had met ouders of omgeving. Deze strijd is naar binnen verplaatst. Als volwassene geeft dat voortdurend conflict in jezelf.

 

Hoe kan je de interne criticus in je temmen en meer zelfvertrouwen krijgen?

  1. Zet eens op papier wat je innerlijke criticus jou regelmatig te zeggen heeft. Schrijf alles op wat in je opkomt. Hierdoor wordt je bewust van de interne criticus en maak je onbewust al ruimte voor het positieve!
  2. Ga eens rustig zitten en visualiseer een beeld van de innerlijke criticus in jou. Hoe ziet deze eruit? Maak er een tekening, schilderij of klei-werk van. Het gaat erom dat je deze innerlijke criticus buiten jezelf plaatst. Onbewust hecht je vaak te veel waarde aan die gedachtes. Je bent jezelf gaan identificeren met je innerlijke criticus, je bent er één mee geworden. Het is belangrijk je te realiseren dat jij dit niet bent en dat deze boodschappen geen waarheid zijn. Deze oefening helpt om jezelf niet meer te identificeren met die innerlijke criticus. Op die manier verliest hij macht en vat je het niet meer zo persoonlijk op wat hij allemaal te melden heeft.
  3. Moedig jezelf aan, wees je eigen coach! Praat je tegen jezelf als tegen een vriend (‘Marloes, je kunt het’), dan vergroot dat de kans op succes.

 

Je gaat de boodschappen steeds beter herkennen en weet: ‘Ah, daar is hij weer’. Hierdoor kun je relativeren en compassie voelen naar jezelf. Misschien kan je er zelfs om glimlachen. Je kunt ook kiezen om er een positieve gedachte tegenover te zetten.
Hoe meer je de innerlijke criticus herkent hoe subtieler hij zal worden. Er komt meer ruimte voor zelfliefde.

Meer zelfvertrouwen?

We hebben verschillende innerlijke ‘ikken’ en al deze delen maken ons tot de persoon die we zijn. We hebben bijvoorbeeld ook een innerlijke levensgenieter, maar als deze alleen aan het woord zou zijn dan komt er niets van werken terecht. Zie je brein voor je als een bus waarin al deze ‘ikken’ zitten en je volwassen zelf zit aan het stuur. Welke delen van jou voorin de bus zitten en het hardst schreeuwen hebben de meeste invloed op je. De bedoeling is om hier zoveel mogelijk balans en evenwicht in te brengen, zodat niet steeds dezelfde delen voorin zitten. Het gaat er dus om deze criticus minder macht te geven zodat hij niet je groei belemmert, je onzeker maakt of je eigenwaarde aantast.

Wil je meer zelfvertrouwen en wil je meer weten over de interne criticus, lees dan het bijgevoegde artikeltje


Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

 

0

Gratis infosessie PerfectionismeInfosessie Perfectionisme

Wil je graag de dingen goed doen? En, bedoel je dan eigenlijk “perfect”? Probeer je steeds 100% na te streven en kan je moeilijk fouten van jezelf tolereren? Leg je de lat steeds hoger en voel je steeds een knagend stemmetje dat het nooit goed genoeg is, voor jezelf maar misschien ook voor een ander? Misschien heb je moeite met dingen uit handen te geven omdat je van mening bent dat je het beter zelf doet dan de ander? Of omdat je geen controle meer hebt wanneer je het aan de ander overlaat?

Op donderdagavond 17 september om 19.30 uur geef ik een gratis infosessie Perfectionisme (online = coronaproof) en vertel ik je veel meer over deze boeiende materie. Schrijf je nu alvast in voor deze infosessie.  Dit kan je het best doen via het contactformulier. Je ontvangt dan een email met bevestiging en inlogcode.

Meer info: Bevrijd jezelf

0

Bedrijfscoaching, Burn out

Heb jij last van het Gouden Kooi Syndroom?

Je bent onderweg naar je werk en je staart naar de mensen naast je in de dagelijkse file. Je vraagt je af of zij zich net zo verveeld voelen als jij. Dezelfde weg tweemaal per dag, vijf dagen per week nemen. Wetende dat je in die baan moet blijven rijden, omdat je dat salaris nodig hebt. Je moet je rekeningen betalen, een levensstandaard behouden, een gezin onderhouden. En voor je het weet, is het alweer kerst. Je krijgt je bonus, een schouderklopje en twee weken vakantie. Je bent weer klaar voor een nieuw jaar.

Dan heb je je misschien ook al comfortabel, warm en knus genesteld in een gouden kooitje.

In feite is van bored out (gerelateerd aan burn-out, werkdepressie en onthechting) bekend dat het één van de drie grootste toenemende problemen is waar onze Westerse wereld aan lijdt. De andere twee zijn vergrijzing en obesitas.

Dit zijn vijf symptomen die je kunnen helpen te bepalen of jij vastzit in je werk (vastzit in het Gouden Kooi Syndroom).

  1. Leven voor het weekend

Zondagavond krijg je dat gevoel, een nieuwe week wacht op je. Je controleert regelmatig in je agenda op het werk de extra vrije dagen, zodat je geen lange weekenden mist en je maakt ze zelfs nog langer door er een extra dag aan vast te plakken. Je bent altijd aan het aftellen en plant die uitjes minutieus. Jouw vakantiedagen zijn heilig en bij elke dag die je opneemt, is er de angst dat ze ooit opraken. Donderdag is het nieuwe Vrijdag. Het is nog wel geen weekend, maar je krijgt al wel dat gevoel en begint met dingen over het weekend heen te tillen.

Het weekend is eindelijk daar en je voelt alsof je het moet overcompenseren. Je mag die dure fles wijn kopen of die jurk of dat derde tafelkleed of die zevende pop voor de kinderen, want hallo, je werkt er toch voor. Je mag lang opblijven en de volgende dag chagrijnig zijn, maar er toch een dagje op uitgaan met het hele gezin, want je moet van elke minuut van het weekend genieten.

  1. Constante vermoeidheid

Je begint je dag door je collega bij de koffieautomaat te vertellen hoe moe je bent en hoe hard je die koffie nodig hebt. ‘Het zijn de kinderen, die je uitputten. Jouw dag begon al lang voordat je naar het werk kwam.’ Dit blijft zich herhalen. Je werkt je gapend door een vergadering. Je zucht bij elke kleine taak die niet past in de routine. Je bent chagrijnig en mensen zijn bang om je om hulp, begeleiding of ideeën te vragen. Je bent geen leuk of inspirerend gezelschap.

Gouden kooi syndroom

  1. Je verstopt je in je kantoor

Deze symptomen zijn allemaal gerelateerd. Omdat je die saaie collega bent die altijd moe is en weinig verheffende dingen heeft om te delen, raak je geïsoleerd. Dan raak je op een bepaalde manier gewend aan het alleen zijn in je kleine toevluchtsoord. Je begint je deur dicht te doen in plaats van deze, ook al was het maar op een kier, open te laten. Dit zorgt ervoor dat je hier nog meer tijd doorbrengt totdat je uiteindelijk de meeste lunches daar alleen gebruikt. Collega’s worden terughoudend om op de gesloten deur aan te kloppen en beginnen aan andere mensen vragen over jou te stellen of erger nog, ze e-mailen je, zelfs als ze vlak bij je in de buurt zijn.

  1. Negatieve houding

Je werkt achter een gesloten deur. Jouw gesprekken bij de koffieautomaat zijn zo bitter als de koffie zelf. Je zit in vergaderingen en luistert nauwelijks, laat staan dat je een bijdrage levert. Je knikt ‘ja’ en denkt ‘nee’ als de baas je aanspreekt. Je hebt een muur om je heen gebouwd, waar niemand doorheen lijkt te komen en niemand ziet meer wie jij werkelijk wilt zijn.

  1. Lage eigenwaarde

Gouden Kooi Syndroom. Het staat allemaal met elkaar in verbinding. Je zit in je eigen veilige haven en werkt zo snel als je kunt, bijna obsessief om de taken te doen waarvoor je bent ingehuurd. Dus niemand kan er over je klagen en iedereen kan je gewoon met rust laten.

Dan pauzeer je even en je vraagt jezelf af waarom je je steeds als een soort robot gedraagt. Waarom je geen nieuwe dingen meer leert. Waarom je niet langer nieuwe en interessante mensen ontmoet. Waarom je niet verder die talenten ontwikkelt. Waarom het je aan creativiteit ontbreekt en waarom je creatieve ideeën steeds minder creatief zijn.

Je begint belangrijke dingen van het plak-en-knip werk waar je dagelijks meer bezig bent over het hoofd te zien. Je voelt je niet meer nuttig. Je verliest je gevoel van trots zijn op wat je doet. Je droomt ervan om meer bij te kunnen dragen aan het bedrijf, aan de wereld. Dit heet het Gouden Kooi Syndroom.

Laat je voetsporen na. Laat mensen je talenten zien. Schreeuw ze uit. Wordt opnieuw opgemerkt. Maak een verschil. Ga dan terug naar de koffieautomaat en deel die ervaringen. (bron: Revolv.be)

 

Meer info? Bekijk ook zeker het bijgaande filmpje!

Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

0

Perfectionisme en het kleine konijntje

Er was eens een ietsiepietsie klein konijntje. Het werd geboren op een groene open plek in het bos. Een geweldige plek om geboren te worden en om te wonen. Kort na haar geboorte glipte het konijntje uit het hol en ging buiten spelen. Al snel leerde ze andere kleine konijntjes kennen en ze speelden samen vanaf het ochtendgloren tot de avond viel. Een fantastisch leven had het konijntje. Alles was er om gelukkig te zijn. Mama en papa konijn die voor haar zorgden, veel lekker groen gras om van te smullen, het zonnetje, de vriendjes, de spelletjes … Geweldig was het!


Op een dag riep papa konijn het kleine konijntje bij zich en vertelde dat ze goed moest luisteren want hij had iets belangrijks te vertellen. Papa konijn vertelde dat ze binnenkort naar de konijnenschool zou gaan en dat ze daar erg hard haar best moest doen. Dat was belangrijk voor later. Konijntje zei vol overtuiging: ‘Ja, papa!’ en ze liep snel terug naar haar vriendjes.

En inderdaad, een tijdje later was mama konijn ’s ochtends al druk in de weer om een extra lekker ontbijtje te maken voor klein konijntje. Nadat ze zich had gewassen en haar tandjes had gepoetst, kreeg ze een boekentasje en bracht papa konijn haar naar school.

De school bleek een groot diep hol te zijn vol met droog stro zodat iedereen comfortabel kon zitten. Klein konijntje ging aarzelend naar binnen samen met nog een konijntje. De meester, een oud en helemaal grijs konijn, wachtte hen al op. Na de gewone formaliteiten die in elke school blijkbaar nodig zijn, begon het leren. Het viel allemaal wel mee! Ze leerden pijpen graven, uitzoeken waar ze wel en niet een nest konden bouwen, ze leerden lekkere hapjes herkennen en nog zo veel meer. 
Als de school uit was, was het weer tijd om te spelen met de andere konijntjes. Die school was zo eigenlijk erg nog niet. Het was op een manier zelfs ook leuk, dacht konijntje. 

Toen kwam het moment van het eerste rapport. De meester deelde de rapporten uit en zei dat ze die aan mama en papa moesten geven. Konijntje voelde wel dat dit belangrijk was en ze was er ook wel een beetje trots op.
Thuis aangekomen ging ze met haar voorpootjes gestrekt, haar konijnenkontje op de grond en met haar rapport voorzichtig in haar mondje voor papa konijn staan. Die keek op van zijn konijnenkrant en zei: ‘Ha, een rapport! Laat mij eens kijken.’

Papa konijn las het rapport, schudde zijn hoofd, knikte eens en dan verstarde hij. ‘Je hebt 87 procent’, zei hij tegen konijntje. ‘Dat is niet slecht, maar ik weet wel dat jij veel beter kan. Ik had je toch gezegd dat school belangrijk is en dat je je uiterste best moest doen?’ Konijntje knikte een beetje verdrietig en zei met een klein stemmetje: ‘Ja, papa.’
‘Maar het ergste is wat ik hier lees’, zei papa konijn. ‘Hier staat: “Konijntje speelt nog veel.”‘ Papa konijn keek heel streng naar konijntje en zei: ‘Dat kan niet meer lieve schat! De school is heel serieus hoor. Ik wil dit niet meer op je rapport zien staan.’ Konijntje voelde een verdrietige steek in haar buikje en met een sip gezichtje trok ze zich terug in haar kamer.  
Perfectionisme
De volgende dag ging konijntje weer naar school maar er was iets veranderd. Ze speelde nog wel met haar vriendjes maar de stem van papa konijn bleef in haar hoofdje spoken. Ze voelde zich anders, serieuzer, niet meer zo blij. Ze deed haar best in de klas en de meester keek af en toe heel tevreden naar haar. Dat maakte haar wel blij waardoor ze nog meer haar best ging doen. Tijdens de speeltijd bleef ze in de klas en stelde allerlei vragen aan de meester. Ze wilde echt alles weten. Na school liep ze zo snel mogelijk naar huis. Ze hoorde haar vriendjes roepen: ‘Hey konijntje, kom toch mee spelen, we missen je.’ Ze zei dat ze geen tijd had. Ze was immers vastbesloten haar best te doen. Als ze thuiskwam begon ze meteen te herhalen wat ze die dag geleerd had. Elke avond ging ze naar buiten om het pijpen graven te oefenen. Ze kon ondertussen prachtige pijpen met allerlei bochten en nestruimtes maken maar ze was nog lang niet tevreden en oefende elke dag verder. Zo nu en dan ging ze nog eens spelen met haar vriendjes maar die momenten waren zeldzaam en eerlijk gezegd, ze voelden ook niet meer hetzelfde als vroeger. Ze was steeds aan het denken aan wat haar nog te doen stond.

Het was tijd voor het tweede rapport. De meester gaf haar het hare en zei stralend: ‘Konijntje, je hebt dat super goed gedaan’. ‘Dank u’, zei konijntje maar er kon geen glimlach af. Terug thuis legde ze het rapport op tafel en ging toen snel verder oefenen. Toevallig zag papa konijn het rapport liggen, hij nam het en zei: ‘Konijntje, ik ben trots op jou! Zie je nu wel dat je beter kon! Je hebt 91 procent nu, dat is echt goed en van spelen is er ook geen sprake meer. Ik ben echt super tevreden.’ Maar konijntje dacht bij zichzelf: jij misschien wel maar ik niet, 91 procent betekent dat ik nog 9 procent niet gehaald heb. En ze ging verder met oefenen.

De rest van haar schooltijd verliep op dezelfde manier. Niet meer spelen. Altijd maar leren. Haar uiterste best doen en toch nog niet tevreden zijn.

Tegen het einde van het laatste jaar liep ze zoals gewoonlijk naar school en plots kwam er een ander konijn naast haar lopen. Gek was dat, dat konijn gaf haar kriebels in haar buik. Al snel vormde ze een koppel met dit knappe konijn. Ze was nu heel erg blij dat ze zo goed nesten had leren bouwen en ze maakte het mooiste nest dat ze maar kon bedenken. Toen het af was, was ze niet helemaal tevreden maar het moest maar dienen. Ze gingen samen in het nest wonen en ze nam zich voor om de beste konijnenvrouw te worden die er maar kon zijn. Ze zou haar man verwennen en zorgen dat hij niets ontbrak. En dat deed ze ook.

Al snel kwamen er kleine konijntjes. Toen het eerste nest geboren werd, nam ze zich heilig voor een geweldige mama te zijn. En dat werd ze. Ze werkte zich uit de naad om het hol schoon en intact te houden, de kleintjes te voeden en voor haar man te zorgen. Ondanks het vele werk met de kleintjes lag er elke avond een stapeltje van het sappigste gras op hen te wachten.
Het hol was nog niet leeg of er kwam weer een nieuw nest. Ze kon op den duur niet meer bijhouden hoeveel nesten ze al had gehad. Dat was ook niet zo belangrijk. Zorgen voor al haar kinderen en haar man, dat ze met z’n allen gelukkig waren, daar ging het om.

Zo ging er heel veel tijd voorbij en op een dag was het nest leeg. De reden van haar bestaan was weggevallen. Haar man was er nog wel maar die was, zoals gewoonlijk, de hele dag op stap en kwam pas ’s avonds zijn lekkere hapje verorberen.

Op een dag scheen de zon heel lekker en ze ging naar buiten. Ze ging naast het hol zitten en realiseerde zich dat ze dat nog nooit gedaan had. Zo gewoon genieten van het zonnetje. Het voelde wel goed, dat moest ze toegeven.
Terwijl ze daar zo zat, liet ze haar gedachten naar haar laatste nest gaan. Ze stelde vast dat ze wel goed voor de kleintjes gezorgd had maar kon nu duidelijk zien waar ze steken had laten vallen. Daarna riep ze het voorlaatste nest op en dacht na over wat er toen gebeurd was. Ze kon niet anders dan dezelfde conclusie trekken. Ze liet, daar in het zonnetje, de film van haar leven achterstevoren aan haar voorbijgaan. Ze zag alle nesten en had telkens wel wat commentaar op zichzelf. Ze zag terug hoe ze het eerste nest had gebouwd voor zichzelf en haar man. Ze zag zich haar uiterste best doen op school en ze spoelde de film steeds verder terug. Ze zag papa konijn tegen haar zeggen dat ze haar best moest doen en daarna kwam ze bij de periode waarin er niets anders was dan spelen en genieten.
​Ze zag, hoorde en voelde opnieuw hoe het toen was en ze werd er heel stil van. Ze voelde weer hoe geweldig het was in die tijd. Niets om zich zorgen over te maken. Alles kon en alles mocht. Ze voelde zich wel een superkonijn toen. Ze bleef heel lang met haar gedachten in die periode en terwijl ze die momenten herbeleefde, rolden er twee dikke tranen over haar konijnenwangen.

Een verhaal uit het boek “Zeg me dat ik oké ben” van Marcel Hendrickx, de bedenker van de OCP-methodiek.

Herken je jezelf in dit verhaal van Perfectionisme en het kleine konijntje en wil je hierbij gecoached worden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

0

Carriere, NLP

Wiel des Levens: Jij staat aan het stuur van je eigen leven!

Op welk gebied zou jij willen groeien? Maak een zelfanalyse en vul het Wiel des Levens in. In dit schema kan je jezelf beoordelen op de volgende 8 gebieden: Wiel des levens
  • Werk en carrière
  • Gezondheid en fitness
  • Financiën en geld
  • Familie en vrienden
  • Relaties
  • Persoonlijke groei
  • Plezier en vrije tijd
  • Spiritualiteit en fysieke omgeving

Geef jezelf een beoordeling van 0 tot 10 (ideaal). Ik daag je uit om in extremen te werken (dus ook 2/3 of 8/9 te noteren). Op deze manier zijn jouw persoonlijke doelen duidelijk zichtbaar.

Schrijf ook zeker een datum boven het Wiel des Levens, want wellicht wil je over een ½ jaar opnieuw bekijken of je op een bepaald gebied gegroeid bent. Let op! Het blijft een moment opname. Het heeft invloed op je gemoedstoestand (hoe je je op dat moment voelt!) De waarde 1 ligt het dichtst bij het middelpunt van de cirkel en de waarde 10 ligt aan de rand van de cirkel. Na het invullen van dit schema ontstaat er een soort spinnenweb en is in één oogopslag te zien, welke categorieën minder scoren en wat de levenstevredenheid van dat moment is. Zoals bij een echt wiel is het ideale plaatje dat het rond (in harmonie) moet zijn. Probeer hier aan te werken.

Bepaal zelf waar je aandacht aan wilt geven. Jij en alleen jijzelf staat het stuur van jouw leven. Want aan alles wat je aandacht geeft, groeit. Aan de hand van het ingevulde Wiel des Levens, kan je jezelf doelen stellen. (liefst via de Slim SMART methode à zie vorige blog). Houd een droomdagboek van je doelen bij.

Het is heel belangrijk om doelen te stellen. Ze geven richting aan je eigen levensgeluk!

Durf te draaien aan het Wiel des levens!

Bekijk ook het bijgaande filmpje over het Wiel des levens of lees voor meer informatie dit artikeltje.

Heb je hulp nodig bij het invullen van het Wiel des Levens of heb je een steuntje in je rug nodig om doelen te stellen. Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

 

0

Carriere, Doelstellingen, NLP, Perfectionisme

Doelen stellen, doe het Slim SMART

Door het stellen van doelen, weet je concreet waar je naartoe wilt groeien of wat je specifiek wilt bereiken. Kortom je moet weten wát je wilt. Als je jezelf geen doelen stelt blijf je “hangen” wat enorm frusterend kan werken. Zonder doelen wordt je leven een aaneenschakeling van ongeordende gebeurtenissen waar je geen controle over hebt. Je wordt de speelbal van het lot. Doelen stellen kan op heel veel gebieden (privé, werk, sociaal, opleiding, relationeel, familiaal). Het belangrijkste is om ze SLIM SMART te formuleren:

 

Specifiek: goede beschrijving wat je wilt bereiken. Hoe specifieker je doel, hoe groter de kans dat je het zal bereiken.

Meetbaar: met een getal

Acceptabel:  is het doel voor jezelf haalbaar (bij grotere doelen, splits het op in kleine stukjes) en start er direct aan! Stel het niet uit tot morgen, wat vandaag nog kan gebeuren!

Realistisch: ben je in staat om het doel te behalen of heb je hulpbronnen (coach, financieel etc.) nodig?

Tijdsgeboden: concreet binnen welk termijn


Doelen stellenDoelen stellen, enkele tips:

  • Formuleer je doelen positief (hierop reageren je hersenen!). Bijvoorbeeld stoppen met roken versus gezondere levensstijl, geld besparing,
  • Is het jouw initiatief, heb je er controle over? Doe je dit voor JEZELF?
  • Is de context duidelijk omschreven? (Wie, wat, wanneer, hoe?)
  • Zijn je hulpbronnen genoemd? (bijv. financieel, wat heb je nodig om je doel te realiseren)
  • Is het voor jezelf ecologisch (=goed voor jezelf)? Laat je niet té veel beïnvloeden door anderen. Jij staat zelf aan het roer!
  •  


“Als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan, zul je altijd krijgen wat je altijd hebt gekregen!”

Doelen stellen: om je hersenen te prikkelen, kan je ook een Pinterest (plakbord) maken van jouw doel. Door het visueel te maken, wordt je onbewust geprikkeld!

Bekijk ook het bijgaande filmpje! Of lees voor extra informatie dit artikeltje.

 

Heb je hulp nodig voor het zetten van doelen, neem geheel vrijblijvend contact met mij op!

 

0

Mindset

Winners Mindset!

Zeker in deze moeilijke coronatijden is je mindset super belangrijk. Blijf positief zie jezelfs als winnaar! Hierdoor zal je winnen van al je concurrenten. Door een winners mindset ga je anders denken en dus ook voelen en dus ook automatisch ook doen (=actie). Enkele tips voor het ontwikkelen van een winners mindset:

Winners mindset

  • Blijf je focussen op het positieve
  • Zorg dat je omringt wordt met positieve mensen, waarvan je kunt leren (inspireren)
  • Zoek naar een ideaal beeld of persoon die je wilt evenaren
  • Denk niet in problemen, maar zie het als uitdagingen.
  • Kijk in de spiegel en daag jezelf elke dag uit om een nieuw doel te bereiken!
  • Focus op een positief geformuleerd en haalbaar doel (Ik wil…..)
  • Hou dit doel dagelijks voor ogen (spreek het uit, hang ze op) en werk elke dag hard om dit doel te behalen.
  • Haal het uiterste uit jezelf. Het beste uit jezelf!
  • Geloof in jezelf, winners mindset
  • Als het doel te ver weg is, splits het op in kleine behapbare doelen
  • Zorg voor discipline, werk ELKE dag aan je doel
  • Zoek telkens weer naar nieuwe uitdagingen
  • Ken je de markt, waarin je werkt? Wat zijn de mogelijkheden?
  • Kan je de klant helpen met jouw producten/services?
  • Is jouw bedrijf sustainable?
  • Wees nieuwsgierig, leergierig en bereidt om elke dag iets nieuws te bij te leren!
  • Laat andere (of omstandigheden) geen beslissingen nemen, maar sta zelf aan het roer!
  •  

There aren’t a lot of things you can control in this life, but your mindset is one of them.

Iedereen kan succesvol zijn met een winners mindset !!

Bekijk ook zeker het bijgaande inspirerende filmpje van Kobe Bryant!

Hulp nodig? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op! YOU CAN DO IT!

0

Burn out, Perfectionisme

Perfectionisme en burn out

Hebben perfectionisten sneller last van een burn out? Ja! Doordat ze de lat continue té hoog leggen en altijd net dat beetje extra willen doen, kunnen ze zichzelf in de weg zitten. Wanneer er geen tijden van ontspanning meer zijn, kunnen zij in een burnout belanden. Perfectionisme en burn out zijn dus aan elkaar verbonden!

Op zich is het niet erg om een perfectionist te zijn, maar op het moment dat het je tegenwerkt is het tijd om eraan te werken. Perfectionisten kunnen zichzelf heel goed wegcijferen. Ze staan altijd klaar voor een ander, maar komen zelf zelden of nooit aan bod.

Perfectionisme en burnout

Perfectionisme is (bij de meesten) een onbewust patroon. Ze zijn continu op zoek naar bevestiging. Hiervoor leggen ze de lat extreem hoog. Want goed is vaak niet goed genoeg, het kan ALTIJD beter! Door de continue stress, zelfverwaarlozing, uitputtende levensstijl en verkrampte leven (het moet op die manier gebeuren!) is de kans op een burn out groot.

De meeste perfectionisten hebben een laag zelfbeeld. Als ze zichzelf in de spiegel bekijken zien ze enkel fragmenten (en nooit het geheel).

Perfectionisme ontstaat meestal in de kindertijd door grote of kleine trauma’s. Hierdoor is de bevestigingsdrang ontstaan.

Perfectionisten houden zichzelf in stand door het continue “moeten” én van schuldgevoelens (het zichzelf niet gunnen). Dit filmpje geeft een mooie beeld hoe je later spijt kan hebben van dit “moeten” . In relaties verplichten ze zichzelf om te zorgen voor. Spreken we de verwachtingen niet snel uit, cijferen ze zichzelf weg ( de ander is belangrijker). Hierdoor kunnen ze zichzelf niet meer zijn, wat kan leiden tot burn out.

Wanneer een perfectionist continu onder spanning staat, kan hij/zij angsten (faalangst, bindingsangst, angst voor ziekte of de dood, om niet aanvaard te worden, angst voor de angst) ontwikkelen.

Herken je jezelf hierin! Don’t worry! We helpen je graag om je leven weer aangenamer te maken! Neem hiervoor geheel vrijblijvend contact met mij op. Meer informatie is terug te vinden op: https://www.bevrijdjezelf.be/

 

 

 

 

 

 

0

Mindset

Positieve mindset in tijden van crisis: zorg goed voor jezelf!

Als je niet goed voor jezelf zorgt, dan kan je ook niet goed voor anderen zorgen. Een positieve mindset is dus cruciaal. Ik raad IEDEREEN aan om goed voor zichzelf te zorgen. Dit betekent concreet:

  1. Eet voldoende (liefst minimaal 3 x per dag) gezond voedsel = vitamines, vers!
  2. Drink voldoende (minimaal 1 ½ liter bij voorkeur water/thee per dag
  3. Slaap voldoende ( bij voorkeur 8 uur per nacht)
  4. Hou een ritme aan (zeker nu structuur van ons dagelijks ritme veranderd is à thuiswerken, kids thuis) is het belangrijk om op hetzelfde moment te gaan slapen en op te staan. Week en weekendritme. Dit geeft absoluut rust en heeft dus impact op uw positieve mindset!
  5. Focus op het positieve, de hele wereld staat momenteel onder druk. Er is heel veel negatief nieuws. Mocht je je down voelen, probeer je dan af te schermen. Een positieve mindset is belangrijk! Kijk naar buiten, maak een wandeling in de zon. Dit zal stressverlagend werken! Maak wat grapjes, blaas de stoom van je af! Indien je kids hebt, ga met hen een spelletje spelen, knutselen. Je krijgt momenteel quality time, dus maak daar gebruik van!
  6. Beweeg! Nu alle sporten gecancelled zijn, ga naar buiten, ga wandelen, ga fietsen, ga in de tuin sporten, volg online een sportles (momenteel zijn er heel veel vrijwilligers die online gratis lessen aanbieden). Hierdoor krijgen je hersenen ook zuurstof. #sportinuwkot
  7. Mildheid geef jezelf eens een complimentje! Verzorg jezelf maar eens goed (bijvoorbeeld: lak je nagels, doe make-up op, koop online een nieuwe outfit of verf je haar). Wees niet gefrustreerd omdat je op dit moment té veel wordt afgeleid. Morgen is er immers weer een dag. Wat vandaag niet lukt, lukt morgen misschien wel. Dit draagt bij aan een positief zelfbeeld, positieve mindset !
  8. Ontspan, neem (indien mogelijk) eens een warm wat, of nestel jezelf ’s avonds voor de televisie voor een mooie of grappige film of lees gewoon een boek! Of bel eens een goede oude vriend/vriendin! Dit is het uitgelezen moment voor me-time!
  9. Ruim op! Dit is het moment om eens goed de kasten op te ruimen. Een sta stil bij het resultaat. Opruimen helpt!
  10. Maak online contact met vrienden en familie. Ben je eenzaam, ga dan videochatten met een oude vriend of familie. Sociaal contact tijdens dagen van isolement is extreem belangrijk. You are not the only one!!
  11. Zet eens wat goede muziek op! Dit zorgt voor een positieve mindset! Voel je je down of ben je eenzaam: zet je favoriete liedje op! Spring van je bank en ga even dansen! Doe eens gek! ,,Muziek is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Je kunt jezelf ermee in een bepaalde stemming brengen. Zelfs als je een liedje in je hoofd afspeelt, activeren de hersenen op een vergelijkbare manier als bij het daadwerkelijk horen van een liedje.’’
  12. Start een nieuwe thuisstudie! Altijd al gedroomd van …… Nu is het moment om ermee te starten!

 

Mocht je er even doorheen zitten en wat extra hulp nodig hebben, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

0

Mindset, NLP

Mindset:hoe omgaan met het Corona Virus?

We zitten er midden in, dagelijks worden we met angstaanjagende negatieve feiten geconfronteerd. De paniek slaat toe, mensen beginnen te hamsteren of ze nooit meer buiten zullen komen. We voelen ons spontaan ziek of beginnen te kuchen bij het minste of geringste. Jouw mindset heeft hierop een enorme invloed. Ik ben het helemaal eens met de wetenschappers: dit is een serieuze zaak. Maar moeten we ons laten leiden door angst? Zijn we nog in staat om rationeel te denken? Negativiteit heeft nu eenmaal een enorme (veel groter dan positiviteit) impact op ons.
Mindset Coronavirus


Ik denk dat de impact van deze zowel gezondheid als economische crisis vele mate groter zal zijn als we ons leiden door angst (mindset). Is het gebruik van gezond verstand niet voldoende? Moeten we in tijden van crisis niet onze creativiteit benutten om het maximale eruit te halen? Denk bijvoorbeeld aan restaurants, zij bieden afhaling plaats. Moet elke ondernemer niet op zoek gaan naar mogelijkheden in plaats van stil te staan bij alle ellende (hoe moeilijk het soms is)? Mindset faciliteert jouw genezing of zorgt er net voor dat je langer ziek blijft.

Dus bij deze een oproep: Neem de veiligheidsmaatregelen in acht, maar focus op het positieve. Een positieve mindset  zal je zeker helpen in deze crisistijd!


Heb je hierbij hulp nodig? Of een steuntje in de rug. Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

 

0