Burn out, Perfectionisme, Zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Wil je meer zelfvertrouwen?

Ken je die stem die steeds zegt dat je het niet goed doet, wat een sukkel je bent en dat je er echt niet uitziet vandaag? Iedereen heeft een innerlijke criticus in zich. Deze innerlijke criticus is streng, zwart-wit en bepaald niet vriendelijk. Empathie en nuance staan niet in zijn woordenboek en hij heeft altijd wat te zeuren. Zo zit de innerlijke criticus eenmaal in elkaar, dat is zijn rol. We weten met ons gezond verstand heus wel dat het overdreven of zelfs niet waar is wat deze innerlijke criticus te melden heeft, maar toch voelt het niet zo! Dit kan een enorme invloed hebben op je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Een sterke innerlijke criticus kan zelfs depressie in de hand werken. Gelukkig zijn er manieren om deze innerlijke criticus minder macht te geven. Zo heb je er minder last van en word je positiever over jezelf. Je voelt je vrijer en kan vriendelijker met jezelf omgaan.

Waar komt die kritische stem vandaan?Meer zelfvertrouwen

Vaak identificeer je jezelf met deze strenge stem, maar deze komt oorspronkelijk van de normen en waarden van onze ouders, leraren, de maatschappij en omgeving. De boodschappen die we als klein kind kregen, hebben we geïnternaliseerd en daar in de loop van de jaren onze eigen draai aan gegeven. Deze kritische boodschappen zijn door jou op een bepaalde manier ervaren en geïnterpreteerd. De innerlijke criticus wordt vaak omschreven als de vijand en de ‘bad guy’, maar oorspronkelijk is hij ontstaan om je te beschermen. De criticus is een beschermer ontstaan vanuit angst, zodat je niet steeds bekritiseerd werd of strijd had met ouders of omgeving. Deze strijd is naar binnen verplaatst. Als volwassene geeft dat voortdurend conflict in jezelf.

 

Hoe kan je de interne criticus in je temmen en meer zelfvertrouwen krijgen?

  1. Zet eens op papier wat je innerlijke criticus jou regelmatig te zeggen heeft. Schrijf alles op wat in je opkomt. Hierdoor wordt je bewust van de interne criticus en maak je onbewust al ruimte voor het positieve!
  2. Ga eens rustig zitten en visualiseer een beeld van de innerlijke criticus in jou. Hoe ziet deze eruit? Maak er een tekening, schilderij of klei-werk van. Het gaat erom dat je deze innerlijke criticus buiten jezelf plaatst. Onbewust hecht je vaak te veel waarde aan die gedachtes. Je bent jezelf gaan identificeren met je innerlijke criticus, je bent er één mee geworden. Het is belangrijk je te realiseren dat jij dit niet bent en dat deze boodschappen geen waarheid zijn. Deze oefening helpt om jezelf niet meer te identificeren met die innerlijke criticus. Op die manier verliest hij macht en vat je het niet meer zo persoonlijk op wat hij allemaal te melden heeft.
  3. Moedig jezelf aan, wees je eigen coach! Praat je tegen jezelf als tegen een vriend (‘Marloes, je kunt het’), dan vergroot dat de kans op succes.

 

Je gaat de boodschappen steeds beter herkennen en weet: ‘Ah, daar is hij weer’. Hierdoor kun je relativeren en compassie voelen naar jezelf. Misschien kan je er zelfs om glimlachen. Je kunt ook kiezen om er een positieve gedachte tegenover te zetten.
Hoe meer je de innerlijke criticus herkent hoe subtieler hij zal worden. Er komt meer ruimte voor zelfliefde.

Meer zelfvertrouwen?

We hebben verschillende innerlijke ‘ikken’ en al deze delen maken ons tot de persoon die we zijn. We hebben bijvoorbeeld ook een innerlijke levensgenieter, maar als deze alleen aan het woord zou zijn dan komt er niets van werken terecht. Zie je brein voor je als een bus waarin al deze ‘ikken’ zitten en je volwassen zelf zit aan het stuur. Welke delen van jou voorin de bus zitten en het hardst schreeuwen hebben de meeste invloed op je. De bedoeling is om hier zoveel mogelijk balans en evenwicht in te brengen, zodat niet steeds dezelfde delen voorin zitten. Het gaat er dus om deze criticus minder macht te geven zodat hij niet je groei belemmert, je onzeker maakt of je eigenwaarde aantast.

Wil je meer zelfvertrouwen en wil je meer weten over de interne criticus, lees dan het bijgevoegde artikeltje


Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

 

Author


Avatar

Brigitte Kater

Mijn naam is Brigitte Kater, moeder van 2 prachtige kindjes (waarvan er 1 chronisch ziek is). Eigenaresse van 2 goedlopende zaken (Perfect Celebrations & Perfect Decorations). Na 15 jaar als werknemer gewerkt te hebben bij diverse Multinationals, heb ik in 2013 de sprong gewaagd om fulltime als zelfstandige aan de slag te gaan. Hierdoor ben ik zelf ook tot inzichten gekomen. Ik help mijn klanten graag verder met het maximale uit zichzelf te halen.