Burn out
Toename burnouts met 10 %
Toename burnouts
Op 31 december 2020 waren er bijna 112.000 Belgen al meer dan een jaar arbeidsongeschikt door een burn-out of depressie. Vier jaar eerder, op 31 december 2016, waren er dat nog “maar” 80.252. Dat betekent dat hun aantal elk jaar met zowat 10 procent toeneemt.
De toename burnouts komt voornamelijk door nieuwe technologieën, en door het feit dat we die nog niet goed beheersen. We zijn de hele tijd online: voor het werk, om onszelf een imago te geven of om andere redenen. Zeker tijdens de pandemie hebben mensen het gevoel dat informatie langs alle kanten binnenkomt: sms, Whatsapp, mail, Zoom, … Je krijgt het gevoel dat je de hele tijd achter de feiten aanloopt, wat tot stress leidt. En daar is ons brein niet goed tegen bestand. We hebben geen rustpauzes meer, waardoor onze veerkracht afneemt.
Hoe herken je een burnout?
Iemand met een burn-out heeft minimaal een half jaar last van de volgende drie dingen:
- Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren of een gejaagd gevoel.
- Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid. Verlies van controle op het leven en de problemen in je leven.
- Door de klachten worden dagelijkse bezigheden moeilijk uitvoerbaar. Soms zelfs onuitvoerbaar. Dit merk je meestal op meerdere vlakken, zoals thuis, op het werk, in sociale omgeving en/of in het verkeer.
Symptomen
Een burn-out kan ook resulteren in lichamelijke symptomen, zoals:
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Pijnlijk gevoel op de borst
- Hartkloppingen
- Pijn in de buik of een opgeblazen gevoel
- Last van spijsvertering
- Slapeloosheid
- Piekeren
- Vermoeidheid
Herken je een van deze signalen, neem dan tijdig contact op met een coach, zo voorkom je erger. Want hoe eerder je een dreigende burnout aanpakt, hoe sneller en groter de kans op reïntegratie! Wacht dus niet té lang! De toename burnouts is er niet voor niets.
Meer info over het herkennen van een burnout, klik hier