Burn out, Perfectionisme

Perfectionisme en uitstelgedrag

Herken je dit?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 7: perfectionisme en uitstelgedrag.

 • Op het werk kan ik enorm veel uitstelgedrag vertonen. Ik zorg er wel altijd voor dat deadlines gehaald worden, maar ik ga dingen effectief uitstellen, en ik denk de dingen waarbij ik het gevoel heb dat ik ze niet goed doe. Die wil ik liever niet aanvatten.
 • Klusjes thuis stel ik uit – Het lukt niet – iets houdt me tegen
 • Mijn hobby is fotografie – ik stel de aankoop van een camera al lang uit
 • Ik heb een project met een deadline.  Het moest einde mei klaar zijn.  Ik heb het altijd uitgesteld en ben er pas aan begonnen begin juniPerfectionisme en uitstelgedrag

Perfectionisme en uitstelgedrag
 • Ik zeg tegen mezelf dat ik een gezonde dosis stress nodig heb om te presteren
 • Ik werk thuis – Heb een to do list voor de dag – En toch begin ik er niet aan, ik geraak naarmate de dag vordert meer gefrustreerd op mezelf (Eerst ontbijttafel, keuken opruimen -Was insteken – Dan boodschappen doen – Na de middag: aan pc gaan zitten – Maar het is de moeite niet meer – Lummelen, op internet zaken opzoeken of dingen die ik ooit es wou uitzoeken -Dan is het bijna 15u en kan ik beter afronden als ik op tijd aan de schoolpoort wil zijn voor mijn zoontje, hij kan er toch niet de dupe van zijn omdat ik de hele dag heb gelummeld?
 • Als ik een belangrijk werk wil beginnen, stel ik vaak uit – bijv: Ik sta op en wil een tekst gaan vertalen -In de plaats van er aan te beginnen ga ik eerst andere, niet belangrijke dingen, doen
 • Ik wil een project in kaart zetten en in de plaats daarvan begin ik aan recepten te prutsen – Op die manier geraakt niets af
 • Soms zit ik gewoon te niksen en ik voel me daar dan helemaal niet lekker bij
 • Ik heb een idee en weet hoe het te realiseren en dan realiseer ik het niet.  Het blijft liggen. ik wil graag een workshop organiseren, maar doe het niet
 • Niet durven telefoneren als ik iets te zeggen heb


Perfectionisme en uitstelgedrag
 • Mails die binnenkomen onbeantwoord laten – soms twee weken.  Ik kan dat niet goed beantwoorden – En als ik het dan laat liggen geeft dat schuldgevoelen
 • Ik moet al drie weken bellen naar iemand.  Maar ik doe het niet
 • Ik wil een verjaardagsfeest geven voor mezelf en begin niet aan de voorbereiding.  Uiteindelijk is er dan geen feest en dan voel ik me mislukt
 • Ik moet al een jaar bellen om een afspraak te maken voor mijn zoon
 • Dingen die niet dringend zijn, gebeuren dikwijls niet
 • Mijn zelfmotivatie is soms zeer laag
 • Ik was zondag alleen thuis en heb niets gedaan. Ik voelde me daar slecht bij
 • Ik begin pas aan iets een paar uur voor het klaar moet zijn – Tot dan zit ik te lanterfanten en ik maak me dan wijs dat ik nood heb aan de stress van de laatste minuut
 • Ik stel uit in privé, werk, relatie, verenigingsleven
 • Uitstellen is de rode kabel in mijn leven
 • Alle dingetjes voor mezelf stel ik uit

Perfectionisme en uitstelgedrag
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en te hoge kwaliteitseisen stellen is te vinden op de website:bevrijd jezelf

 

Author


Avatar

Brigitte Kater

Mijn naam is Brigitte Kater, moeder van 2 prachtige kindjes (waarvan er 1 chronisch ziek is). Eigenaresse van 2 goedlopende zaken (Perfect Celebrations & Perfect Decorations). Na 15 jaar als werknemer gewerkt te hebben bij diverse Multinationals, heb ik in 2013 de sprong gewaagd om fulltime als zelfstandige aan de slag te gaan. Hierdoor ben ik zelf ook tot inzichten gekomen. Ik help mijn klanten graag verder met het maximale uit zichzelf te halen.