Perfectionisme, Te groot verantwoordelijkheidsgevoel

Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel

Herken je dit?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 9: perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel / te grote betrokkenheid.

Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Ik voel me erg verantwoordelijk, denk soms meer dan nodig. Als ik ergens iets mee te maken heb gehad ga ik mijn aandeel veel groter zien als het mislukt of er fouten optreden. Waar ik mijn aandeel juist zal minimaliseren wanneer het omgekeerde gebeurd en we complimenten krijgen op het gepresteerde werk. Al even absurd.
 • Ik voel me verantwoordelijk voor het geluk van mijn zus.  Zij is single en ik moet dan voor haar zorgen.  Ik moet haar uitnodigen en haar kansen geven
 • Te grote betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel naar de opvoeding van mijn kinderen. Ik voel me verantwoordelijk voor het gedrag en attitude van mijn kinderen.
 • Ik wil dat mijn moeder gelukkig is
 • Ik neem werk van anderen over
 • Ik kan niet “neen” zeggen
 •  
Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoelTegrootverantwoordelijkheidsgevoel
 • Te vaak leid ik een meeting en ben ik – als ik niet oppas – diegene die eindigt met de langste ‘to do’ lijst. Als ik iets kan en het moet gebeuren en niemand steekt zijn hand op, heb ik een sterke neiging om dat wel te doen.
 • Dit is het ergste symptoom dat ik heb.  Het zit in alles. In de tuin werken en twee dingen willen doen. Terwijl ik bezig ben, zie ik allerlei andere dingen. Ik blijf maar doorgaan – soms al lopend – en ga over mijn grens
 • Ik ga op het werk niet stoppen voor het af is.  En het is pas af als er een oplossing is voor iedereen.  Ik let op alle factoren
 • Ik ben pas uit mijn huwelijk gestapt als ik er ziek van werd. En ook uit een andere relatie nadien (tot het echt niet meer ging voor mij).

Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Soms ben ik zo moe dat ik bijna ter plaatse in slaap kan vallen. Blijkbaar kan ik daar alleen aan ontsnappen als iemand anders mij erop wijst en bij manier van spreken weg trekt van het werk. Mentaal blijft het dan wel doormalen, tenzij mijn aandacht echt afgeleid is bv door te sporten.
 • Toen mijn oude baas weg was en er nog niemand nieuw was, had ik het gevoel dat het voortbestaan van het bedrijf op mij schouders rustte.
 • Ik kan de situatie van mijn zoon niet loslaten.  Ik heb al uren met de vrouw van CLB gepraat in mijn hoofd.  Ik heb heel sterk het gevoel dat het van mij gaat afhangen.
 • Ik wil zo graag dat mijn dochter gelukkig is.  Ik zou daar alles voor doen
 • Op skivakantie ben ik voortdurend met de anderen bezig:  Is iedereen mee ? – Is het OK voor iedereen – ik zorg voor iemand die achterblijft – door onderaan de piste te wachten
 •  
Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Als er iets verkeerd loopt, dan pak ik dat op mij
 • Ik betaal alles – de kinderen moeten niets betalen – Hun auto en verzekering – De kids moeten ruimte krijgen
 • In mijn job neem ik heel veel op mij  – Ik doe veel dingen die niet voorzien zijn – mijn werkgever zegt dan:  “wij vragen dat niet” – mijn collega’s hebben me al dikwijls gezegd dat niet te doen, maar ik deed voort
 • Thuis – Tegenover familie – De verhuis van mijn grootmoeder – Ik wil de perfecte dochter, schoondochter en partner zijn
 • Hoewel ik maar twee dagen werk, zorg ik ervoor dat daar alles in orde is.  Daarom ga ik ook twee keer per week langs buiten mijn werkdagen
 • Op het werk neem ik zelfs verantwoordelijkheid die eigenlijk voor mijn bazen is.
 • Vroeger werkte ik 60 uur per week  –  nu drie dagen ipv 2,5 waar ik voor betaald wordt.
 • Ik werk vaak tot 7 of 8 uur ’s avonds.
 • Ik heb zes maand alleen gewerkt en was dan verantwoordelijk voor 150 medewerkers. Ik heb al het mogelijke gedaan om dit werk op te nemen.
 •  
Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Ik voel me verantwoordelijk
 • Ik voel mij verantwoordelijk als Piet lastig is ook al heeft het niets met mij te maken.
 • De vuilniszakken buiten zetten ook al hebben we (Piet en ik) afgesproken dat dit niet mijn verantwoordelijkheid is.
 • Als ik mij engageer dan ga ik er meestal 200% voor dit te koste van mijn gezondheid.
 • Als ik coach voel ik zo’n grote verantwoordelijkheid dat het mij belemmert
 • Ik voel wat de partner nodig heeft en ga dan die noden invullen

Perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en te groot veranwoordelijkheidsgevoel is te vinden op de website: bevrijd jezelf

Author


Avatar

Brigitte Kater

Mijn naam is Brigitte Kater, moeder van 2 prachtige kindjes (waarvan er 1 chronisch ziek is). Eigenaresse van 2 goedlopende zaken (Perfect Celebrations & Perfect Decorations). Na 15 jaar als werknemer gewerkt te hebben bij diverse Multinationals, heb ik in 2013 de sprong gewaagd om fulltime als zelfstandige aan de slag te gaan. Hierdoor ben ik zelf ook tot inzichten gekomen. Ik help mijn klanten graag verder met het maximale uit zichzelf te halen.