Perfectionisme

Perfectionisme en niet willen opgeven

Herken je dit?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 10: perfectionisme en niet willen opgeven, blijven doorgaan.

Perfectionisme en niet willen opgeven
 • Ik denk dat mijn relaties daar het levende bewijs van zijn. Ik kan geen punt zetten achter een engagement dat ik ben aangegaan relationeel. Ik moet koste wat kost dat engagement blijven volgen, erin blijven geloven, wat er ook gebeurd.
 • Wat als ik opgeef? Misschien heb ik dan niet geleerd wat ik moest leren?
 • Opgeven is voor losers, dat geloof ik zeker. Je moet bereid zijn te werken voor de dingen die je wil in het leven. Niets wordt je gewoon in je schoot geworpen. Je moet er voor gaan, 100%, want alleen dan kom je ergens.
 • Ik ga gemakkelijk over mijn grenzen (omdat ik weinig energie heb)
 • Ik geef altijd alles en dan ben ik op een moment helemaal leeg, zoals een fusee

Perfectionisme en niet willen opgevenPerfectionisme en niet willen opgeven
 • Ik sta in verbinding met veel mensen en al mijn energie gaat daar naartoe – anders heb ik schuldgevoelens
 • Mijn grote liefde had ruimte nodig.  Ik kon dat niet begrijpen.  Als je ergens voor gaat, dan ga je er ook voor en daarmee uit.  Vandaag denk ik: “had ik hem die ruimte maar gegeven”
 • Op een bepaald moment had de stress zich vanuit mijn schouder vastgezet in mijn linker arm – toen was ik in paniek
 • Ik ga niet opgeven !!!   Dat zit in mijn bloed !!!
 • Ik wordt er voor betaald, dus ik doe dat !!!!
 • 18 maand geleden stelde men een verhoogd hartritme vast – heb dan 1 jaar bètablokkers en ben een maand thuisgebleven
 • Ik voel me soms ziek, maar ga toch werken.  Ik ben dus nooit ziek
 • Engagementen gaan voor
 • Ik heb een burn out gehad

Perfectionisme en niet willen opgeven
 • Nu met het einde van de opleiding en de verhuis ga ik over mijn grenzen.  Ik weet het en ik doe het toch
 • Spierpijnen, rugpijn…. Ik ga pas naar dokter als t echt niet anders gaat. Wil gewoon mijn leven laten doorlopen en vasthouden aan het vertrouwde. Nochtans besef ik dat er nood aan verandering is, dat ik vastgelopen ben….
 • Ik ga regelmatig over mijn grenzen en krijg  dan migraineaanvallen
 • Ik ga door tot ik er bij neerval – vandaar mijn burn-out. Toch ben ik helemaal niet tevreden over mijn uithoudingsvermogen
 • Ik ben blijven werken tot het echt niet meer ging. Ik ruste dan in het weekend en kon dan met moeite de maandag terug beginnen
 • Ik heb net het gevoel dat ik soms veel te snel opgeef.
 • Tegelijkertijd ben ik allergisch voor mensen die snel opgeven, die zichzelf een slachtoffer voelen…. Al denk ik dat ik dat vanbinnen soms ook wel eens zou willen voelen
 • Ik ben er fier op dat ik altijd ben blijven rechtstaan en doorgaan – ook al heb ik erg moeilijke jaren gehad.  Down but not beaten is heel lang mijn levensmotto geweest.
 • Vechten brengt ook iets op

Perfectionisme en niet willen opgeven
 • Voor de moment voel ik me fysiek niet lekker maar ik heb me opgegeven om te werken dus ik ga dat ook doen, dan neem ik wel een pijnstiller. Ze rekenen op me.
 • Ik heb dit gedaan tot ik in mijn burn out belandde. Nu is dat veranderd.  Mijn lichaam staat heel graag op de rem en ik voel het zeer goed aan. Ik ga in op die signalen zo goed als het kan op dat moment. Ik probeer bv. standaard meer mijn vakanties en weekends in te vullen met rustpunten die ik hard nodig heb. Ik weet intussen ook dat ik enorm kan genieten van rustige voormiddagen op vrije dagen, dus probeer afspraken in de namiddag te zetten. 
 • Ik ga werken, zelfs als ik ziek ben.
 • Ik heb sinds 2001 fibromyalgie en toch blijf ik voortdoen.
 • Eind januari ben ik een maand thuisgebleven omdat ik niet meer kon en ben dan parttime gaan werken – eigenlijk is dat nog teveel, maar ik doe door. Hoever ga ik over mijn grenzen?
 • Ik zit vast – heb nergens nog goesting in – ik sleep me vooruit – ik heb continu stress vanuit “dat moet nog!”.
 • Mijn doorzetten wordt koppigheid.
 • Huidige werksitatuatie begint meer en meer verlammend te werken maar het verlaten van de gouden kooi maakt dat ik erin blijf zitten.
 • Door mijn doorgaan op het werk, ben ik in een burn-out beland.
 • Ik voel me niet goed in mijn huwelijk, maar ik ga door.  Ik heb er tenslotte voor gekozen

Perfectionisme en niet willen opgeven, blijven doorgaan.
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en te groot veranwoordelijkheidsgevoel is te vinden op de website: bevrijd jezelf

Author


Avatar

Brigitte Kater

Mijn naam is Brigitte Kater, moeder van 2 prachtige kindjes (waarvan er 1 chronisch ziek is). Eigenaresse van 2 goedlopende zaken (Perfect Celebrations & Perfect Decorations). Na 15 jaar als werknemer gewerkt te hebben bij diverse Multinationals, heb ik in 2013 de sprong gewaagd om fulltime als zelfstandige aan de slag te gaan. Hierdoor ben ik zelf ook tot inzichten gekomen. Ik help mijn klanten graag verder met het maximale uit zichzelf te halen.