Ongecategoriseerd, Perfectionisme, Piekeren

Perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen

Herken je dit?

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. Herken je jezelf in de symptomen van perfectionisme via de volgende statements of getuigenissen van mensen die er aan lijden? Vandaag bespreken we symptoom 8: perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen/beslissen.

 • Kiezen en beslissen, werkelijk de hel voor mij. Ik kan het niet. Ik voel er me ellendig over als ik keuzes moet maken, ga wikken en wegen maar kom er nooit uit. Ergens verlies ik altijd. En dat is wat het zo moeilijk maakt. Wat als mijn keuze de verkeerde is? Ik kan niet meer terug.
 • Ik wil een camera kopen – ik heb het geld, maar ik kan niet kiezen. Moest dit voor iemand anders zijn dan had ik al gekozen. Het is voor mij en dan is het niet zo belangrijk – dat speelt ook mee, en eventuele commentaar van m’n kinderen hierop


Perfectionisme en moeilijk kunnen kiezenPerfectionisme en moeilijk kunnen kiezen
 • Ik heb er mij bij neergelegd dat ik  een eeuwige twijfelaar ben
 • Ik moet eerst alles vergeleken hebben en uitgedokterd vooraleer ik kan kiezen en dan kies ik soms niet
 • Wat doen we met onze oude wagen ???? was de vraag in 2010. Ik wilde hem weg. Vandaag staat hij nog op de oprit
 • Ik ga helemaal niet graag winkelen – teveel mensen en teveel keuze . Ik doe het alleen als ik echt iets nodig heb en dan koop ik bijv drie broeken tegelijk
 • Verbouwing –  ga ik het doen of niet ?
 • Moet ik mijn zoon loslaten of niet ?
 • Op het werk moet ik kiezen wie ik tevreden ga stellen


Perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen
 • Kiezen is verliezen – het tweede beste is niet goed genoeg
 • Ik heb drie offertes voor een verzekering, maar ik kan niet kiezen
 • Ik ga liever niet winkelen – er is teveel keuze – ik begin er niet aan
 • In restaurant: moeilijk keuze maken en als ze bestelling opnemen twijfel ik nog
 • Een nieuwe relatie aangaan is voor mij moeilijk: de angst nog eens ontgoocheld te worden zit er nog te sterk in.
 • Nieuwe relatie: voel dat het niet 100% zit, maar durf niet meteen beslissing nemen. Schrik voor boze reacties.
 • In mijn leven heb ik al wat beslissingen genomen waarvan achteraf bleek dat  het foute keuzes waren. Dit verlamt mij dusdanig in het maken van nieuwe keuzes die mijn leven opnieuw dusdanig zouden kunnen veranderen.


Perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen
 • Kiezen is verliezen – dat zit heel sterk in mij
 • Mensen en contacten verliezen maakt me bang
 • Ik blijf analyseren en laat dan vooral het negatieve doorwegen
 • Kiezen is altijd verliezen en niet kiezen is nog meer verliezen
 • Een computer kopen duurt 3 à 4 maanden.   Ik bekijk alle facetten en weeg voor en tegens grondig af
 • Ik wil al twee jaar een nieuw bed kopen en heb al heel veel winkels bezocht en op sites gekeken, maar ik kan nog niet beslissen


Perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen
 • Mijn zetel is gescheurd en moet al een tijd vervangen worden – ik ben al in alle mogelijke winkels gaan kijken om een nieuwe te vinden – ik vind gewoon mijn goesting niet
 • Als ik kleren ga kopen, heb ik een verkoopster gevonden die mijn smaak goed kent. Dat maakt het makkelijker.  Op het einde blijven er dan zo’n vier dingen over waar ik moet tussen kiezen.  Da’s dan heel moeilijk.  Vaak zeg ik:  ik zal er twee menen.  Dat vergemakkelijkt dan al een beetje het kiezen.
 • Ik heb een shopfobie – Ik kan niet winkelen -Er is teveel keuze en ik kan niet kiezen met mijn budget – Ik krijg een angstaanval

Perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen
Herken je jezelf hierin en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en moeilijk kunnen kiezen is te vinden op de website: bevrijd jezelf

Author


Avatar

Brigitte Kater

Mijn naam is Brigitte Kater, moeder van 2 prachtige kindjes (waarvan er 1 chronisch ziek is). Eigenaresse van 2 goedlopende zaken (Perfect Celebrations & Perfect Decorations). Na 15 jaar als werknemer gewerkt te hebben bij diverse Multinationals, heb ik in 2013 de sprong gewaagd om fulltime als zelfstandige aan de slag te gaan. Hierdoor ben ik zelf ook tot inzichten gekomen. Ik help mijn klanten graag verder met het maximale uit zichzelf te halen.