Burn out, Perfectionisme

Perfectionisme en burnout

Perfectionisme en burn out

Hebben perfectionisten sneller last van een burn out? Ja! Doordat ze de lat continue té hoog leggen en altijd net dat beetje extra willen doen, kunnen ze zichzelf in de weg zitten. Wanneer er geen tijden van ontspanning meer zijn, kunnen zij in een burnout belanden. Perfectionisme en burn out zijn dus aan elkaar verbonden!

Op zich is het niet erg om een perfectionist te zijn, maar op het moment dat het je tegenwerkt is het tijd om eraan te werken. Perfectionisten kunnen zichzelf heel goed wegcijferen. Ze staan altijd klaar voor een ander, maar komen zelf zelden of nooit aan bod.

Perfectionisme en burnout

Perfectionisme is (bij de meesten) een onbewust patroon. Ze zijn continu op zoek naar bevestiging. Hiervoor leggen ze de lat extreem hoog. Want goed is vaak niet goed genoeg, het kan ALTIJD beter! Door de continue stress, zelfverwaarlozing, uitputtende levensstijl en verkrampte leven (het moet op die manier gebeuren!) is de kans op een burn out groot.

De meeste perfectionisten hebben een laag zelfbeeld. Als ze zichzelf in de spiegel bekijken zien ze enkel fragmenten (en nooit het geheel).

Perfectionisme ontstaat meestal in de kindertijd door grote of kleine trauma’s. Hierdoor is de bevestigingsdrang ontstaan.

Perfectionisten houden zichzelf in stand door het continue “moeten” én van schuldgevoelens (het zichzelf niet gunnen). Dit filmpje geeft een mooie beeld hoe je later spijt kan hebben van dit “moeten” . In relaties verplichten ze zichzelf om te zorgen voor. Spreken we de verwachtingen niet snel uit, cijferen ze zichzelf weg ( de ander is belangrijker). Hierdoor kunnen ze zichzelf niet meer zijn, wat kan leiden tot burn out.

Wanneer een perfectionist continu onder spanning staat, kan hij/zij angsten (faalangst, bindingsangst, angst voor ziekte of de dood, om niet aanvaard te worden, angst voor de angst) ontwikkelen.

Herken je jezelf hierin! Don’t worry! We helpen je graag om je leven weer aangenamer te maken! Neem hiervoor geheel vrijblijvend contact met mij op. Meer informatie is terug te vinden op: https://www.bevrijdjezelf.be/

 

 

 

 

 

 

Author


Avatar

Brigitte Kater

Mijn naam is Brigitte Kater, moeder van 2 prachtige kindjes (waarvan er 1 chronisch ziek is). Eigenaresse van 2 goedlopende zaken (Perfect Celebrations & Perfect Decorations). Na 15 jaar als werknemer gewerkt te hebben bij diverse Multinationals, heb ik in 2013 de sprong gewaagd om fulltime als zelfstandige aan de slag te gaan. Hierdoor ben ik zelf ook tot inzichten gekomen. Ik help mijn klanten graag verder met het maximale uit zichzelf te halen.