Perfectionisme
Hoe is Perfectionisme ontstaan?
Hoe is Perfectionisme ontstaan?
Perfectionisme ontstaat meestal in de kindertijd. Op een bepaald moment stelt een kind (onbewust meestal) vast dat het niet voldoet, niet OK is.
In de praktijk ontstaat het patroon meestal als jong kind, vaak in de lagere schooltijd. Maar het kan ook ontstaan in de baarmoeder (ongewenste zwangerschap). Soms zijn er mensen die het patroon pas later ontwikkelen als adolescent of zelfs als volwassene. Maar steeds met dezelfde oorsprong: het gevoel, de vaststelling niet OK te zijn zoals je bent.
Perfectionisme en bevestigingsdrang
De natuurlijke zelfacceptatie en zelfliefde die er tot op dat moment is, wijzigt. Er ontstaat een soort van nieuwe identiteit – een nieuw kind. Dit nieuwe kind gaat een manier van denken en gedrag ontwikkelen met als doel: anderen (ouders, leerkrachten, broers en zussen, vriendjes,..) te pleasen. Ze vragen om bevestiging dat ze OK zijn.
Op één of andere manier is het kind niet meer in staat die bevestiging, zorg en liefde aan zichzelf te geven. Waardoor ze deze bevestiging buiten zichzelf gaan zoeken. Die nood wordt vaak door de jaren heen nog sterker en gaat het leven van het kind (later volwassene) beheersen en blijft de kern van dit hardnekkig patroon. Het kind en later de volwassene gaat een aantal symptomen ontwikkelen die allemaal daaruit voortkomen.
Perfectionisme een Westers fenomeen
Perfectionisme is wereldwijd verspreid en komt vaak voor in onze Westerse wereld. Je zou het kunnen zien als iets dat past bij de volwassenwording van een kind. Door het patroon leert het kind namelijk aandacht te hebben voor kwaliteit en rekening te houden met anderen. Je zou kunnen stellen dat door het patroon het kind wordt uitgenodigd om echt deel te gaan uitmaken van de gemeenschap en verantwoordelijkheid te nemen.
Het Perfectionismepatroon wordt meegenomen in de volwassenheid. In de plaats van een vrije volwassene te worden, worden we als het ware slaven van het patroon. Meestal slaagt het patroon er in mensen “vooruit” te helpen in het leven, carrière te laten maken, etc. Maar de prijs die ervoor betaald wordt is hoog. In de plaats van fluitend door het leven te gaan, worden we beheerst door stress, angsten, ontelbare moetens, schuldgevoelens, etc.
Perfectionisme en zelfliefde
Het is onze sterke overtuiging dat we als mens bedoeld zijn om vrije volwassenen te worden. Zo iemand begint met zichzelf graag te zien en met respect te hebben voor zijn unieke zijn en voor zijn mogelijkheden. Respect voor het lichaam dat hij gekregen heeft. Vanuit die zelfliefde kan er dan een verbinding worden aangegaan met anderen, kan er echt respect en echte liefde voor anderen ontstaan. Vanuit die vrije volwassenheid kan een carrièrekeuze gemaakt worden die echt past bij wie je bent en bij wat je aanvoelt als missie. Zo iemand zet zijn denken en voelen in dienst van zijn vrij zijn.
Perfectionisme en stress
Dit alles staat haaks op wat perfectionisme met een volwassene doet. Het leven wordt ingewikkeld, vol van moetens en stress. Weten wie je echt bent en wat jij echt wil is heel moeilijk en je bent daar eigenlijk ook niet mee bezig. Het denken overheerst en vaak is het denken erg vermoeiend.
Perctionisme ontstaan
Herken je jezelf hierin en wil je hierbij wat extra hulp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Meer informatie is te vinden op: www.bevrijdjezelf.be of lees zeker het boek van Marcel: “Zeg me dat ik oké ben.