Perfectionisme

10 Symptomen van Perfectionisme

10 Symptomen van Perfectionisme

Het perfectionisme valt uiteen in een aantal symptomen die allemaal voortkomen uit die enorme drang naar bevestiging. Die symptomen worden dwangmatig aangestuurd vanuit het onbewuste.

Moeten of niet mogen staan centraal in het patroon. Het onbewuste laat geen keuze. Het moet op deze manier en op geen andere. En andere dingen mogen gewoon niet en worden niet gedaan.

10 Symptomen van Perfectionisme10 symptomen perfectionisme

Het bepaald heel duidelijk de manier van denken, doen en voelen van de persoon en dit meestal zowel privé als op het werk. Mensen die het patroon met zich meedragen hebben vaak het gevoel dat het hen gewoon overkomt, het gebeurt zonder dat ze er iets aan kunnen doen.

Het patroon heeft bij het ontstaan een heel mooi doel: het wil er voor zorgen dat het kind zich goed gaat voelen in de omgeving waarin het zich bevindt. Door zich te gedragen zoals de omgeving verwacht, krijgt het de bevestiging die het zo nodig heeft. Ook later blijft het patroon een heel verheven doel nastreven voor hij die het in zich draagt. Het wil als het ware het allerbeste bereiken voor die persoon.

10 Symptomen van Perfectionisme

Het probleem zit hem in het feit dat de manier van denken en doen die aangestuurd werd toen het patroon ontstond, wel paste bij dat kind van toen, maar helemaal niet meer bij de volwassene van vandaag. Heel vaak is het zo dat hoe meer via de symtomen het doel (het allerbeste geven aan de persoon) niet bereikt wordt, hoe intenser de symptomen zich gaan manifesteren.

De twee basissymptomen van perfectionisme zijn enerzijds die enorme bevestigingsdrang en anderzijds de veel te hoge kwaliteitseisen die de persoon zich stelt. Alle andere symptomen zijn hiervan afgeleid of worden hierdoor beïnvloed.

Wat zijn nu precies de 10 symptomen van Perfectionisme?

  1. Bevestigingsdrang
  2. Te hoge kwaliteitseisen stellen
  3. Laag zelfbeeld
  4. Faalangst of andere angsten
  5. Controledrang
  6. Piekeren
  7. Uitstelgedrag
  8. Moeilijk kunnen kiezen
  9. Te groot verantwoordelijkheidsgevoel
  10. Niet willen opgeven

Herken je jezelf in een van deze 10 symptomen van perfectionisme en wil je graag begeleid worden door een professionele perfectionismecoach, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Perfect Coaching is gecertificeerd perfectionismecoach en lid van deze brancheorganisatie.

Meer informatie over perfectionisme en bevestigingsdrang is te vinden op de website: bevrijd jezelf

 

Author


Avatar

Brigitte Kater

Mijn naam is Brigitte Kater, moeder van 2 prachtige kindjes (waarvan er 1 chronisch ziek is). Eigenaresse van 2 goedlopende zaken (Perfect Celebrations & Perfect Decorations). Na 15 jaar als werknemer gewerkt te hebben bij diverse Multinationals, heb ik in 2013 de sprong gewaagd om fulltime als zelfstandige aan de slag te gaan. Hierdoor ben ik zelf ook tot inzichten gekomen. Ik help mijn klanten graag verder met het maximale uit zichzelf te halen.